≫ 

Otac i sin zajedno u širem izboru za Ninovu nagradu

I ovo nije prvi put

  • 1
Uglješa i Radivoj Šajtinac Uglješa i Radivoj Šajtinac / Printskrin: Youtube EUPL Prize/What Do You Want / Šta hoćeš

Među književnicima koji su uvršteni u širi izbor za 67. Ninovu nagradu za roman godine nalaze se i poznati književnici iz Zrenjanina, otac i sin Radivoj i Uglješa Šajtinac.

Na spisku onih koji su ušli u širi izbor su i romani „Pelerina“ Radivoja Šajtinca, čiji je izdavač „Geopoetika“, i „Biće jednom“ Uglješe Šajtinca, u izdanju kuće „Pčelica“. Ovo nije prvi put da su Šajtinci u širem krugu za Ninovu nagradu, ali je svakako kuriorzitet za ovdašnje prilike. Otac i sin Radivoj i Uglješa Šajtinac uskoro će znati i da li će se njihovi romani naći u užoj konkurenciji. O tome će odlučivati žiri u sastavu Teofil Pančić, Branko Kukić, Marija Nenezić, Marjan Čakarević i Ivan Milenković.

Ninova nagrada Ninova nagrada / Logo: NIN

– Ovo je lep osećaj. Uspeh je naći se u širem izboru za nagradu i to je nadahnuće za budući rad. Ne opterećujem se razmišljanjem šta će biti kod selekcije za uži izbor – kaže Radivoj za portal zrenjaninski.com.

On je, kako sam kaže, nadahnuće za roman „Pelerina“ našao na kratkom potezu sa obe strane puta, između gradskog naselja Bagljaš i susednog sela Aradac.

I Uglješa Šajtinac zadovoljan je već činjenicom da se našao u širem krugu za nagradu. Okolnost da je konkurencija rođenom ocu ga ne iznenađuje.

Ovo nije prvi put da smo na širem spisku kandidata za nagradu i to je dobra okolnost za porodicu Šajtinac – kaže Uglješa za naš portal.

U knjizi “Pelerina” Radivoj Šajtinac nastavlja da sebi, iznova i neumorno, postavlja pitanje kako privid banalnog, svakodnevnog, ispuniti novim, slojevitijim značenjima.

Knjiga, knjige, zapis, biblioteka Foto-ilustracija: Pixabay

– Za njega ništa nije bez važnosti. Značenja koja iščitava iz predela, sitnica, neizgovorenih i poluizgovorenih reči, bolova, prašine, buba, kreštanja vrana, telefonskog razgovora s unukom – obavija slojevima svog, do savršenstva izbrušenog, sažetog, jasnog jezika. Tako i u ovoj knjizi, Šajtinac nastavlja svoj vredan poetski gradinarski posao. Odseca nepotrebne zaperke i suve listove, sve što iscrpljuje stabljiku pripovedanja. Zato su grozdovi – poglavlja, koji su na njoj ostali, sazreli, puniji – oporo-slatkih sokova, i jesu, svako za sebe, izbrušena (haiku) pripovest – kaže Milan Ristović o ovoj knjizi.

Roman “Biće jednom” Uglješe Šajtinca je književno predviđanje sudbine Zemlje i čovečanstva. I to ono koje ponajviše podseća na matematičku preciznu formulu, kojom se izračunava budućnost. Jer, svi ostali parametri su već poznati i definisani zakonom konstantnog napretka – do samouništenja. Naslov “Biće jednom”, proročka parafraza magije biblijskog stvaranja, ne ostavlja mogućnost za sumnju u datu sliku budućnosti.

Ipak, u ovoj sumornoj i tužnoj slici budućnosti, mladim čitaocima Šajtinac ostavlja jednu nadu. Čitav sistem može biti resetovan i obnovljen na temeljima znanja sačuvanog u knjigama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    10. januar 2021 | 22:18

    А бабу нису кандидовали?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA