≫ 

Književnik Vladimir Pištalo imenovan za v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, stekao je zvanje mastera na Univerzitetu u Nju Hempširu, Odsek za američku istoriju gde je i doktorirao

  • 2
Vladimir Pištalo Vladimir Pištalo / Printskrin: YouTube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Književnik Vladimir Pištalo imenovan je za v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, stekao je zvanje mastera na Univerzitetu u Nju Hempširu, Odsek za američku istoriju gde je i doktorirao. Predavao je na Koledžu Beker, Lester i Vorčester, Masačusets, na Univerzitetu u Beogradu i na Univerzitetu u Nju Hempširu.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su: „Meša Selimović“ za zbirku eseja „Značenje džokera“ (2020), „Grigorije Božović“ za roman „Sunce ovog dana“ (2019), „Kočićevo pero“ za roman „Venecija“, kao nagrade za najprodavanije knjige u Srbiji, za romane „Venecija“ (2011) i „Tesla, portret među maskama“ (2009). Dobio je i nagradu bibilioteke Srbije za najčitaniju knjigu u bibliotekama Srbije (2009), Ninove književne nagrade za roman „Tesla, portret među maskama“ (2008) i mnoge druge.

Iza sebe ima bogato radno iskustvo: od 2019. godine predsednik je Kulturnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, a od 2017. urednik je Projekta književnih prikaza, Srpske studije, dok je od 2010. koordinator grupe za program „Dijalog civilizacija: društveni konflikt na Balkanu“ Univerziteta Nortistern. Bio je rukovodilac projekta „Održivost i kultura“ na Institutu za održivost Univerziteta u Nju Hempširu, urednik časopisa „Književna reč“ i „Delo“, pisao je scenarija za TV Beograd i bio je viši urednik u nedeljniku „Železničke novine“.

Video: Zbog ovog prelepog bibliotekara žene su počele ozbiljno da čitaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    4. februar 2021 | 17:41

    A svi koji ga znaju kažu da zvuči kao slavuj.

  • Dejan

    5. februar 2021 | 08:59

    Dupalo , Pištalo , Trtica , Beloveđa , Guzica i td . Jel ima neki Srbin na nekoj visikoj funkciji ili samo ovi prerađeni ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA