Bio je proganjan, preminuo je sa 35: Sećanje na Radoja Domanovića, najvećeg srpskog satiričara

- Njegovo delo je mnogo veće od njega - rekao je jednom prilikom glumac Radoslav Milenković

  • 0
Radoje Domanović Radoje Domanović Foto: Wikimedia

Na današnji dan, 16- februara 1873. godine, rođen je slavni srpski pisac, satiričar, učitelj Radoje Domanović (1873-1908). Rodio se u porodici seoskog učitelja u selu Ovsište, a detinjstvo je proveo u susednom selu Gornje Jarušice, gde je gde je završio i osnovnu školu.

Gimnaziju je završio u u Kragujevcu, a Filozofski fakultet na Velikoj školi u Beogradu. Radoje je kao profesor kao profesor srpskog jezika radio u mnogim gradovima, u Vranju, Leskovcu, Pirotu.

Njegov život nije bio ni malo lak. Naime, zbog političkih uverenja je proganjan, premeštan i otpuštan sa posla. Nakon režima Aleksandra Obrenovića, bio je nezadovoljan promenama u zemlji, a pokreće i politički list "Stradija", u kojem nastoji da ukaže na mane postojeće vlasti i da se bori protiv njih.

Sve više je bio razočaran, a umro je od od tuberkuloze u 35. godini života 1908. godine u Beogradu.

Radoje je ostavio iza sebe brojne vanvremenske pripovetke koje se i dan danas čitaju, kao što su "Vođa" (1901), "Danga" (1902), "Stradija" (1902), "Mrtvo more" (1901), "Glasam za slepce" (1902), "San jednog ministra" (1902).

- Njegovo delo je mnogo veće od njega, tog trenutka koji je uzimao za povod da piše svoje alegorije, svoju satiru. Nije tu pitanje samo Obrenovićevske Srbije, ali do nas stiže velika satirična literatura, svetska... Zapravo, to je priča o ljudskoj prirodi, o našoj prirodi, o našoj nezasitosti, niskim strastima, politike i društva koje zapravo zlostavljaju narod i ukidaju nadu da će biti bolje - rekao je glumac Radoslav Milenković za RTS i dodao:

Radoje Domanović Bista Radoja Domanovića na Kalemegdanu Foto: Wikimedia/Goldfinger

- Nijedna garnitura, nijedna vlast, nijedan trenutak u istoriji našeg društva i politike nije izbegao da bude prepoznat, odnosno da se prepozna u Domanovićevim pričama. To je samo dokaz da nije samo reč o jednom društvenom sistemu ili o određenoj političkoj opciji. Te priče nisu nikakva propaganda i nikakva trenutna aktuelnost, nego je to mnogo dublje, to je genijalnost Domanovića, ta univerzalnost da svako ko se posle bavio politkom, hajde, kako stvari stoje, očigledno će to potrajati, da svi dođu da se prijave kod Domanovića i da kažu i mi smo u Stradiji - navodi glumac, koji preko 30 godina igra u monodrami "Naši dani" po tekstovima Radoja Domanovića.

Pogledajte emisiju:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA