Dela omiljenog američkog pisca više se neće štampati. Posle Diznija, i doktor Sus optužen za rasizam

Među šest povučenih dečjih naslova su "If I Ran the Zoo", "Scrambled Eggs Super", "McElligot's Pool" i "On Beiond Zebra!"

  • 0
Theodor Seuss Geisel Dela doktora Susa Foto: Profimedia

Šest knjiga omiljenog američkog pisca, doktora Susa, više neće biti objavljene zbog rasno neprimerenih delova, saopštila je kompanija koja čuva autorovo nasleđe, prenosi BBC.

Među šest povučenih dečjih naslova su "If I Ran the Zoo", "Scrambled Eggs Super", "McElligot's Pool" i "On Beiond Zebra!".

- Ove knjige prikazuju ljude na način koji predstavlja povredu i nepravdu - navodi se u izjavi kompanije. "dr Seuss Enterprises"

Rečeno je da je odluka doneta nakon konsultacija sa stručnjacima i nastavnicima.

- Prestanak prodaje ovih knjiga samo je deo naše posvećenosti i našeg šireg plana da osiguramo da katalog "Dr Seuss Enterprises" predstavlja i podržava sve zajednice i porodice - dodaje se.

Najava je "tempirana" na godišnjicu rođendana pokojnog američkog autora i ilustratora.

Knjige dr Susa - koji je rođen kao Teodor Sus Gajsel u Masačusestu i umro 1991. godine,prevedene su na brojne jezike, kao i na Brajevom pismu, i prodaju se u više od 100 zemalja.

Od njih su napravljeni i filmovi, uključujući 2000. Kako je Grinč ukrao Božić sa Džimom Kerijem u glavnoj ulozi i animirani 3D film iz 2012. godine "The Lorak".

Ali uprkos popularnosti knjiga, došlo je do uznemirenosti zbog načina na koji su prikazivali likove koji nisu bele puti.

Na primer, u "And To Think That I Saw It On Mulberry Street", lik opisan kao Kinez ima dve linije za oči, nosi štapiće i činiju pirinča i nosi cipele u tradicionalnom japanskom stilu.

Drugi naslov "If I Run the Zoo" prikazuje dvojicu muškaraca iz Afrike bez majice, bez cipela i u travnatim suknjama dok nose egzotičnu životinju.

Nacionalno obrazovno udruženje u Americi poslednjih godina manje je naglašavalo dela dr Susa, umesto da sugeriše raznovrsniju listu za čitanje dece.

Neki školski okruzi u Americi takođe su se udaljili od preporuke autora. "Mačka u šeširu", jedna od najpopularnijih knjiga dr Susa, takođe je dobila kritike, ali će za sada i dalje izlaziti.

Druge popularne knjige za decu poslednjih godina kritikovane su zbog navodnog rasizma.

"Babar's Travels" uklonjen je sa polica biblioteka u Istočnom Susseku u Velikoj Britaniji nakon žalbi na rasizam zbog upotrebljenih reči poput "divlji kanibali".

Podsetimo, na udaru zbog navodnog rasizma bila je i kompanija Dizni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA