• 4

Ove pesme sam zapisivao da lakše dišete

Mika Antić (89), rođen je 14. 03. 1932. godine

 • 4
Govorimo poezijom mika antic

Foto: Telegraf.rs

Rođen sam 1932. godine u severnom Banatu, u selu Mokrinu, gde sam išao i u osnovnu školu. U gimnaziju sam išao u Kikindi i u Pančevu, a studirao u Beogradu. Živim u Novom Sadu. To je čista moja biografija. U stvari, ja svima kažem da pravu biografiju, onakvu kakvu bih želeo, još nemam, i pored toliko knjiga koje sam napisao, slika koje sam izlagao, filmova koje sam snimao, dramskih tekstova, reportaža u novinama... Svakog jutra poželim da počnem jednu odličnu biografiju, koja bi poslužila, ako nikome drugom, bar đacima u školi, jer oni, na žalost, moraju da uče i život pisaca.

Video: Rođendanska pesma - Mika Antić

Ovu knjigu nisam napisao ja. Pomogla su mi sva deca koju sam poznavao. Istina, niko mi nije diktirao stihove, niko birao ili dopisivao nove reči, ali svi su bili pristuni.

Kažu da se u životu uči od starijih. Ja sam mnoge mudre i plemenite stvari naučio od mlađih.

Vi rastete. Postoji nešto kao detinjstvo, kao dečaštvo i kao mladost. Meni su takve podele uvek smetale. Koliko staraca sam sreo među osnovcima i koliko predivnih dečaka i devojčica među pedesetogodišnjacima ili još mnogo starijim. Zato, kad upotrebim reč dete, pokušavam da joj dam dostojanstvo jedne ogromne bezazlenosti, koja je, tako bar mislim, najveća svetlost u ljudima.

Video: Kroj - Mika Antić

To vreme kao da se pomalo zaboravlja. Taj most preko kojeg treba preći s jedne na drugu obalu. Ta čudna pukotina i dozrevanje naše pameti, koji u nekom traju deceniju, a neko ih preskoči za ternutak.

Ove pesme sam zapisivao da lakše dišete. Da znate da imate negde u svetu jednog istinskog prijatelja, koji o vama brine drukčije nego tata i mama, rodbina ili nastavnici u školi.

Jednom, kad zađete malo dublje u kalendare, pa se okrenete i kroz trepavice pogledate u pravcu detinjstva, kao što slikar gleda u platno koje treba da savlada i oživi, sigurno ćete pronaći u sebi bolju pesmu o ljubavi,

Video: Senka - Mika Antić

Najviše bih voleo da sami izmislite moju biografiju, onda ću imati mnogo ranzih života i biti najživlji među živima. Ostalo, što nije za najavu pisca, nego za šaputanje, rekao isam u pesmi In memoriam i u svim ostalim svojim pesmama.

(Iz knjiga:  Miroslav Antić Tako zamišljam nebo i Plavi čuperak)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • BASA

  14. mart 2021 | 22:21

  Samo je jedan Mika !

  20
  0

  Podelite komentar

 • Irena

  14. mart 2021 | 22:24

  Bože,obožavam ovog pesnika ičoveka i maučiome je da i Dunav može da se uliva u Tamiš.Hvala mu!

  17
  0

  Podelite komentar

 • A. Vučević

  15. mart 2021 | 07:35

  Mika je bez dileme jedan od naših najvećih pesnika, novinara, pisaca, jedinstven umetnik. Sve tri pesme su prelepe, jedinstvene. Prerano je otišao, ali kao i što je istaknuto, utiska sam kao da je tu, jer sve što je trebalo ostalo je zapisano. Neki ljudi jednostavno će uvek biti deo nas, kulture i svesti.

  8
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok