≫ 

Vladan Krečković dobitnik međunarodne nagrade za poeziju

Krečković (32) iz Beograda nagradu je osvojio za zbirku "Pariz, Teksas"

  • 0
KRECKOVIC NAGRADA PESNIK Vladan Krečković Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mladi pesnik iz Srbije Vladan Krečković ovogodišnji je laureat prestižne međunarodne nagrade za mlade pesnike "Mostovi Struge", koja se dodeljuje za najbolju debitansku knjigu poezije u okviru festivala "Struške večeri poezije", pod pokroviteljstvom UNESKO, objavljeno je sinoć u Parizu.

Krečković (32) iz Beograda nagradu je osvojio za zbirku "Pariz, Teksas", a najprestižnija nagrada festivala "Zlatni venac", koja se dodeljuje svetski poznatom živom pesniku za životno delo, pripala je Kerol En Dafi, jednoj od najznačajnijih savremenih pesnikinja iz Velike Britanije.

Rezultati 60. konkursa festivala "Struške večeri poezije" objavljeni su na ceremoniji u Parizu, koja je održana povodom obeležavanja Svetskog dana poezije i 100-godišnjice rođenja književnika, utemeljivača i jednog od kodifikatora makedonskog književnog jezika Blaže Konenskog.

Tokom ovog događaja, koji je organizovan i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva obrazovanja i nauke Severne Makedonije, okupljenima se obratio i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je Konenskog nazvao "esencijom pesničkog jezika" ističući da se u njegovom radu kombinuju mudrost i izazovi postojanja.

- Njegovo celokupno stvaralaštvo uključuje našu prošlost, sadašnjost i budućnost, ali njegovo nasledstvo pripada svima onima koji razumeju kako se gradi savremen, emancipovan i kosmopolitiski svet - poručio je Pendarovski.

KRECKOVIC NAGRADA PESNIK Vladan Krečković Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zbirka pesama "Pariz, Teksas" Vladana Krečkovića njegova je debitantska zbirka koju je u oktobru prošle godine objavila izdavačka kuća PPM Enklava iz Beograda.

Kao što naslov nagoveštava, kao i u kultnom filmu Vima Vendersa, osnovni motiv zbirke su rastanci, razračunavanje lirskog subjekta sa sopstvenom prošlošću, u cilju mogućnosti izgradnje novih međuljudskih odnosa.

Ukoliko budu ispunjeni epidemiološki uslovi, ovogodišnje izdanje festivala "Struške večeri poezije" biće održano između 24. i 30. avgusta, tokom kojeg će pobednicima biti uručene nagrade.

- Pesme sam počeo da pošem u okviru prigrama radionica Ognjenke Lakićević i Zvonka Karanovića. Drago mi je što je urednik moje nagrađene zbirke pesama upravo Zvonko Karanović i verujem da ćemo još dugo sarađivati u budućnosti - kazao je Krečković i dodao da sada piše roman.

- Želim da se okušam u potpuno drugačijem literalnom žanru. Pisanje je moja velika ljubav i potreba i verujem da ću ući u priliku da živim samo od pisanja - kazao je Krečković.

Video: Govorimo poezijom: Proljeće Aleksa Šantić

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA