≫ 

Dejan Tiago Stanković dobitnik Nagrade Evropske unije za književnost

Cilj nagrade je da promoviše cirkulaciju literature u Evropi i da podstakne veće interesovanje za nenacionalna književna dela

  • 2
Dejan Tiago Stankovic Dejan Tiago Stanković / Printskrin: YT/Laguna

Srpski pisac Dejan Tiago Stanković jedan je od 13 dobitnika Nagrade Evropske unije za književnost i to za roman "Zamalek".

Nagrada odaje priznanje piscima beletristike iz Evropske unije i šire. Uključujući 41 članicu programa Kreativna Evropa, nagrada slavi 41 izvanredan novi književni talenat tokom ciklusa od tri godine.

Da je Stanković dobio nagradu objavio je Nenad Šaponja, pesnik, kritičar, izdavač i predsednik srpskog žirija.

– Zadovoljstvo mi je što mogu da otkrijem ime laureata iz Srbije. To je roman „Zamalek“ Dejana Tiaga Stankovića. Žiri je bio impresioniran veštom jezičkom imaginacijom autora. Radnja romana je smeštena u Kairo, likovi različitih nacionalnosti nose sa sobom sudbine koje su obojile 20. vek, što sve na duboko literarni način zanima čitaoce u Srbiji. Ovaj roman, baš kao i čuvena knjiga "Aleksandrijski kvartet“ Lorensa Darela, donosi izuzetno snažnu priču. Čestitamo – rekao je Šaponja.

Ističući kreativnost i neizmerno i raznoliko bogatstvo savremene evropske književnosti na polju beletristike, cilj nagrade je da promoviše cirkulaciju literature u Evropi i da podstakne veće interesovanje za nenacionalna književna dela.

Ove godine nagradu je dobilo 13 autora iz zemalja učesnica u ovom ciklusu, a laureate za svaku zemlju izabrao je nacionalni žiri stručnjaka u oblastima književnosti, izdavaštva i knjižarstva.

Među ostalim dobitnicima su pisci iz Albanije, Jermenije, Bugarske, Češke, Islanda, Letonije, Malte, Holandije, Portugala, Slovenije, Švedske i Tunisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA