• 0

Najmanje štivo se čita pomoću mikroskopa: U svetu postoji samo jedan muzej sa minijaturnim knjigama

Ova ustanova poseduje nekoliko hiljada knjiga u obliku: makro-mini, minijaturne, mikro-mini i ultramini-mikro

  • 0
Baku muzej sa minijaturnim knjigama

Foto: Wikimedia/Gulustan

Jedini muzej minijaturnih knjiga nalazi se u Bakuu. Osnovan je pre skoro 20 godina, a nedavno je oborio i Ginisov rekord kao najveći privatni muzej minijaturnih knjiga.

Kolekciju minijaturnih knjiga sakupila je Zarifa Salahova koja je želela da inspiriše decu da što više pišu i čitaju. Njena zbirka sastoji se od 6.500 knjiga koje je sakupljaja čak 30 godina. .

Posetioci muzeja imaju priliku da vide retke verske knjige., a neke od njih starije su o više od 100 godina. Najstarija je Kuran koji je u Saudijskoj Arabiji objavljen krajem 17. veka.

Zbirka sadrži knjige objavljenje u Rusiji, Moldaviji, Gruziji, Ukrajini, Belorusiji, Srednjoj Aziji i Evropi. Tu su i mnoga retka izdanja koja uključuju dela Gogolja, Dostojevskog, Puškina, ali i azerbejdžanske klasike, a među njima je i knjiga koja se sastoji od pesama grupe "Bitlsi", posebno zanimljive posetiocima.

Muzej se sastoji iz 15 celina, međunarodnog dela,  odeljenja za Baltičke zemlje, sekcije Najmanji, sa mikro knjigama, Azerbejdžanski autori, Sovjetsko doba Najstariji, kao i delovi posvećeni deci, Puškinu i Srednjoj Aziji.

Postoje knjige koje govore o sadašnjim i bivšim predsednicima zemalja poput Baraka Obame i Mustafe Kemala Ataturka. Ova kategorija takođe uključuje i knjige o posetama šefova različitih država Azerbejdžanu.

Ova zgrada poseduje nekoliko hiljada knjiga u oblicima - makro-mini, minijaturne, mikro-mini i ultramini-mikro.

Tri najmanje knjige veličine su 2 x 2 milimetara i mogu se pročitati samo pomoću mikroskopa. Muzej minijaturnih knjiga sa svojim minijaturnim knjigama gostovao je po celom svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima