Dejanu Stojiljkoviću uručena Andrićeva nagrada

U najužem izboru za ovo priznanje našle su se knjige “Bezglavo“ Dejana Simonovića i “Skarabej od žada“ Emsure Hamzić

  • 4
Dejan Stojiljković Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srpski pisac i scenarista Dejan Stojiljković laureat je Andrićeve nagrade za 2020. godinu za zbirku pripovedaka “Neonski bluz“, koja mu je danas svečano uručena u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

“Spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetom, Dejan Stojiljković je u zbirci “Neonski bluz“ ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka sa druge strane“, istaknuto je u obrazloženju žirija, u čijem su sastavu prof. dr Aleksandar Jovanović, dr Marko Nedić i prof. dr Petar Pijanović.

Stojiljkoviću je nagradu uručio predsednik upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića Miro Vuksanović, a Stojiljković je istakao da mu je izuzetna čast što je laureat priznanja koje nosi ime njegovog omiljenog domaćeg pisca, velikog uzora i učitelja.

Ovom prilikom pročitan je i odlomak iz pripovetke “Duboko i hladno”, koja pripada nagrađenoj zbirki.

U najužem izboru za ovo priznanje našle su se knjige “Bezglavo“ Dejana Simonovića i “Skarabej od žada“ Emsure Hamzić.

Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus ili zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine ustanovila je 1976. godine Zadužbina Ive Andrića prema testamentarnoj volji ovog pisca.

Prvi laureat ovog priznanja (za 1975. godinu) je Dragoslav Mihailović, a među ostalim dobitnicima su Aleksandar Tišma, Svetlana Velmar Janković, Danilo Kiš, Vida Ognjenović, Pavle Ugrinov, Aleksandar Gatalica, Milorad Pavić, Vule Žurić, Vladimir Kecmanović, Anđelko Anušić, i drugi.

U iščekivanju novog romana Dejana Stojiljkovića koji je posvećen našem velikom pesniku Branku Miljkoviću, potražite „Neonski bluz“ i ostale knjige ovog pisca u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miro

    12. oktobar 2021 | 16:10

    Dejan Stojiljković je relativno talentovani žanr-pisac, sa jakim osećajem za tržište, unovčavanje i reciklažu. Neka vrsta književnog Bjelogrlića. Njegovi junaci u nagrađenoj knjizi, iako su iz trećeg veka, iz Rima Klaudija Drugog Gotskog, psuju kao u kaubojskim roto-romanima ("kučkin sine"), "preferiraju osobe istog pola" (baš tako kaže), ubijaju kao jeftinim holivudskim horor filmovima (nož izvađen iz hleba zarivaju u vrat kafanske lude)... I tako dalje, kroz žanr-plićak. Njegova veza sa Andrićem, kao i sa drugim majstorima proze koji su pomenuti na dodeli (Borom Stankovićem, recimo), ne postoji. Razlika je kao između džinova i patuljaka. Andrić se u grobu prevrće. Ova odluka je sramna za svu trojicu članova žirija, kao i za Andrićevu zadužbinu.

  • Перагеније

    11. oktobar 2021 | 22:57

    "njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka sa druge strane" - ДОБИО човек налог...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA