≫ 

Mnogi kažu da je nastao po Srbinu, ali ovo je zapravo pravi Džejms Bond

Upoznajte čoveka po kojem je agent 007 dobio ime

  • 1
Sean Connery, Šon Koneri Šon Koneri kao Džejms Bond Foto: Profimedia/The Hollywood Archive/Hollywood Archive

Džejms Bond je možda i najpoznatijiji fiktivni tajni agent na svetu. Stvorio ga je poznati britanski novinar i pisac Ijan Fleming (1908-1964), koji je napisao seriju novela o agentu 007, a mnogi ljudi misle da je Fleming Bondov lik kreirao prema dvostrukom tajnog agentu, Srbinu Dušku Popovu.

Po kome je nazvan Džejms Bond posebna je priča. Naime, Ijan Fleming , koji je bio strastveni posmatrač ptica koji je živeo na Jamajci, čitao je knjigu ornitologa koji se zove Džejms Bond (1900-1989), i odlučio da uzme njegovo ime za agenta 007.

Priča se da je poznati pisac (Ijan Fleming) odlučio za taj potez  jer je želeo da (ime za tajnog agenta 007) zvuči "što je moguće običnije". Fleming se nije obratio ornitologu Džejmsu Bondu, već njegovoj ženi.

- Zapalo mi je ovo kratko, neromantično anglosaksonsko, a opet vrlo muško ime, i da je ono bilo upravo ono što mi je trebalo, pa je rođen drugi Džejms Bond - stojalo je u pismu Fleminga ženi pravog Džejmsa Bonda.

Ornitolog Džejms Bond nije znao da je agent 007 dobio njegovo ime i prezime sve do ranih 1960 -ih, kada su Flemingove knjige o Džejmsu Bondu postale popularne u Americi. 1964. godine, tokom njegovog godišnjeg zimskog boravka u Goldenaju na Jamajci, Džejms Bond i njegova supruga neočekivano su posetili Ijana.

Iste godine, Fleming je Bondu dao prvi primerak izdanja "You Only Live Twice" sa posvetom "Pravom Džejmsu Bondu, od lopova njegovog identiteta".

Ornithologist James Bond taken at the Academy of Natural Sciences Philadelphia in 1974. Ornitolog Džejms Bond, čovek po kojem je agent 007 dobio ime Foto: Wikimedia/Jerry Freilich

Inače, u svom romanu "Dr No", Fleming se osvrnuo na Bondovu knjigu zasnivajući veliko ornitološko stanište na ostrvu dr No na Bahamima.

U decembru 2008. knjiga je stavljena na aukciju, na kraju je prodata za 84.000 dolara (56.000 funti).

Supruga Džejmsa Bonda rekla je Flemingu da je njen muž korišćenje njegovog imena za lik shvatio kao dobru šalu, na šta je Ijan odgovorio: "Mogu samo da ponudim vašem Džejmsu Bondu neograničeno korišćenje imena Ijan Fleming ... Možda će jednog dana otkriti neke posebno užasne vrste ptica koje bi voleo da krsti na uvredljiv način. "

Inače, u filmu "Die Another Day" iz 2002. godine, izmišljeni Bond, kojeg glumi Pirs Brosnan, može se videti kako ispituje ptice Zapadne Indije u jednoj sceni koja se odvija u Havani. Ime autora (Džejmsa Bonda) na prednjoj korici je zatamnjeno. U istom filmu, kada se Bond prvi put sretne sa Jinkom (Hale Beri), predstavlja se kao ornitolog.

U filmu "Spectre" iz 2015. ista knjiga je viđena na promotivnoj fotografiji na setu. Međutim, nigde ga nema u finalnom filmu. U ITV misteriji ubistva Miss Marple "A Caribbean Mistery", emitovanoj 16. juna 2013, Mis Marpl upoznaje Ijana Fleminga u govoru na temu "Ptice Zapadne Indije", koji je održao Džejms Bond. Pre nego što razgovor počne, Fleming govori gospođici Marpl da radi na novoj knjizi, ali pokušava da smisli ime za tog lika. Kada se govornik predstavio, Fleming ima trenutak inspiracije i poseže za beležnicom. Govor ornitologa Džejmsa Bonda je o guanu koji se nalazi u pozadini i zapletu špijunskog romana o Džejmsu Bondu Dr. No.

Video: San svakog muškarca je da ima pištolj Džejms Bonda, sada je to moguće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA