• 0

Dve godine je pedofil držao u zarobljeništvu: Tragična sudbina Seli bila je jedna od inspiracija za "Lolitu"?

Po čuvenomn romanu snimlejan su dva filma

  • 0
Sue Lyon Lolita

Foto: Profimedia

Priča koja je verovatno inspirisala Nabokova da napiše kontroverzni roman “Lolita” 1955. bila je priča o Florens Seli Horner, koja je imala 11 godina kada ju je oteo pedofil, a zatim držao u zatočeništvu naredne dve godine. Sve je počelo 1948. godine.

Na nagovor školskih drugara, Seli je ukrala svesku iz lokalne prodavnice u Kamdenu, gradu u američkoj državi Nju Džersi. Čovek ju je uhvatio u krađi i rekao joj da je u nevolji jer je agent FBI, preneo je Headliner.rs.

Bio je to mehaničar Frank La Sal (50) osuđeni silovatelj.

Seli se uplašila njegovih reči i poverovala mu je. Pustio ju je kući. Bila je srećna što je nije uhapsio, a majci i starijoj sestri ništa nije rekla kada je došla kući da ih ne bi uznemirila.

Ali to nije bio kraj njihovih susreta.

La Sal je pronašao školu u koju je Sali išla i mesec dana nakon njihovog prvog susreta sačekao ju je ispred ulaza. Naterao ju je da kaže majci da je otac njene školske drugarice vodi na izlet na plažu. To je ona uradila.

Uhvatio ju je i poveo sa sobom. Selili su se po celoj zemlji. Ponegde bi je upisao u školu i rekao da mu je to ćerka.

Seli je bila u zatočeništvu skoro dve godine pre nego što je jedan od komšija primetio da se devojčica čudno ponaša. Pomogao joj je da pobegne od njega 22. marta 1950. godine.

Naime, dok je La Sal išao da traži posao tog dana, Sali je sve ispričala svom komšiji. Dao joj je telefon da pozove stariju sestru. Dobila je njenog muža koji je potom pozvao FBI.

La Sal je uhapšen, a Seli je rekla sudu da ju je svakodnevno silovao i zlostavljao.

La Sal je tokom suđenja tvrdio da je on njen otac, ali Salin otac je umro kada je ona imala samo šest godina. Silovatelj je osuđen na 30 do 35 godina zatvora.

Nekoliko godina nakon što je pobegla od svog nasilnika, Seli je umrla u saobraćajnoj nesreći. Auto u kome se nalazila udario je u zadnji deo kamiona. Imala je samo 15 godina.

Kritičar Aleksandar Dolinjin rekao je 2005. da je moguće da su Sali i La Sal bili inspiracija za likove Hamberta Hamberta i Lolite.

Ipak, treba imati u vidu da je Nabokov napisao novelu “Čarobnjak” 1939. (skoro deset godina pre Saline otmice), priču o sredovečnom draguljaru koji postaje opsednut devojkom (12). Uspeva da oženi njenu teško bolesnu majku, a posle njene smrti dobija starateljstvo nad devojkom. Vodi je na odmor i usput stane u otrcani provincijski hotel gde se prijavljuju kao otac i ćerka.

Novela je bila skica za roman “Lolita”, ali postoji mogućnost da je Seli delimično postala i inspiracija.

Nabokov je u svakom slučaju bio upoznat sa kidnapovanjem devojčice Sali jer u 33. poglavlju "Lolite" piše: “Da li sam možda napravio Loli ono što je Frenk Le Sal napravio od Seli Horner?”.

Po čuvenomn romanu snimlejan su dva filma. U onom iz 1962. godine koji je režirao Stenlli Kjubrik, igraju Džejms Mejson, Šeli Vinters, Piter Selers i Sju Lajon, dok je verziju iz 1997. režirao Adrijan Lin, koji je glavne uloge poverio Džeremiju Ajronsu i Melani Grifit.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima