Knjiga "Deca" Milene Marković dobitnik Ninove nagrade

Roman "Deca" u izdanju kuće "Lom" govori o jednom životu koji je, kao i svaki život, sačinjen od više života

  • 0

Knjiga "Deca" Milene Marković dobitnik je 68. Ninove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku, objavio je danas žiri na svečanosti u beogradskom hotelu Moskva.

Roman "Deca" u izdanju kuće "Lom" govori o jednom životu koji je, kao i svaki život, sačinjen od više života, te sada sve te živote na okupu drži priča ispričana u stihovima, bez znakova interpunkcije i bez velikog pocetnog slova.

Nin-ov žiri činili su književna kritičarka Marija Nenezić, pesnik Branko Kukić, književnik Ivan Milenković, pesnik Marjan Čakarević i novinar Teofil Pančić.

Podsetimo, romani, osim pobedničkog koji su ušli u uži izbor bili su i "Sampas" Ilije Đurovića, "Ono o čemu se ne može govoriti" Elvedina Nezirovića, "Španska čizma" Vladimira Kopicla, "Mokrinske hronike" Srđana V. Tešina i "Pogovor" Davida Albaharija.

Književnica Milena Marković objavila je knjige Pas koji je pojo sunce, Istina ima teranje, Tri drame, Crna kašika, Ptičje oko na tarabi, Pre nego što sve počne da se vrti, Pesme, Drame, Pesme za žive i mrtve, Zmajeubice... Izvedene su njene drame Paviljoni - kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru, Šine, Nahod Simeon, Brod za lutke, Šuma blista, Zmajeubice, Deca radosti, Pet života pretužnog Milutina, Livada puna tame, piše RTS.

Dobitnica je Specijalne nagrada u Beču za najbolje drame sa eks-JU prostora, tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst, kao i nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz", te priznanja koja nose imena Todora Manojlovića, Đure Jakšića, Miloša Crnjanskog, Biljane Jovanović...

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA