Predstavljena knjiga "Nikita Milivojević: Ja ovde silazim"

 
 ≫ 
  • 0

Knjiga "Nikita Milivojević: Ja ovde silazim" je bogato ilustrovana fotografijama i isečcima iz novina

Novinarka i teatrološkinja Olivera Milošević izjavila je večeras da je njena biografska knjiga "Nikita Milivojević: Ja ovde silazim" svedočanstvo o jednoj izuzetnoj karijeri i vremene u kome je stvarao.

Govoreći na promociji knjige u beogradskoj knjižari Delfi izdavačke kuće Laguna Milošević je rekla da je njena knjiga logičan sled velikog prijateljstva koje traje tri decenije.

"Nikita i ja smo negde u isto vreme počeli da se bavimo svako svojim poslom. Videla sam verovatno sve predstave koje je Nikita reržirao u zemlji i neke u inostranstvu", istakla je Milošević.

Knjiga "Nikita Milivojević: Ja ovde silazim" je bogato ilustrovana fotografijama i isečcima iz novina, i u njoj se nalaze najznačajniji intervjui o životu i karijeri koje je Milošević uradila sa rediteljem, uz dogovor da "bude u formi razgovora o životu i pozorištu...i o drugim stvarima".

Inicijalna ideja je potekla prilikom jednog čekanja u redu za let ka Londonu, gde je Milivojevića čekala izvedba njegove predstave u čuvenom Glob teatru, kada je Milošević prisećajući se šta su sve prošli zajedno u jednom trenutku primetila: "Mogla bi knjiga da se napiše".

"Nikita je rekao sačekaj desiće se još nešto važno što mora ući u knjigu", rekla je Milošević, dodavši da je to nešto kasnije bila premijera Aristofanovog "Pluta" 2018. u antičkom amfiteatru u grčkom gradu Epidaur.

Milivojević je rekao da je isprva mislio da se Milošević samo šali, ali kada je počela da sakuplja materijal, šalje pitanja i predlaže strukturu knjige, video je da je "odneo vrag šalu i da treba raditi na tome".

"Srećna je okolnost da sam razne ljude na svom putu sreo, pa i Oliveru. Desila se srećna okolnost da su se njeni prvi novinarski koraci i moje prve predstave sreli, a to se pretvorilo u razgovor i druženje. Ova knjiga se pisala sama od sebe godinama, a ona je sve to sačuvala", istakao je reditelj.

Milivojević je priznao da se tokom tri decenije rediteljske karijere "sakupi svega i svačega" i da je "jurio iz predstave u predstavu" ne obraćajući pažnju šta ostaje iza njega.

Prema njegovim rečima, naslov knjige je potekao sa putovanja kolima u Grčku kada je svog nestrpljivog malog sina morao neprekidno da laže da uskoro stižu na more.

"Stalno pita: ''Kad će more?'' Ja stalno lažem ''iza ovog brda... ova krivina...još 10 minuta...'' U jednom trenutku kaže: ''Kad će more?'' Kažem: ''Vidiš ovo brdo...'' On mene prekine i kaže: ''E meni je sada dosta! Ja ovde silazim!''", nasmejao se Milivojević.

Prema njegovim rečima, naslov knige je metafora za "osećanje da svako na svom putu ima razne stanice".

"Negde silazite. Ne znate ni vi koliko će potrajati stanica u vašem životu. A onda idete dalje", rekao je Milivojević.

Novinar Nedeljnika Branko Rosić se prisetio da je Milivojevića upoznao devedesetih u doba predstave "U potpalublju", i da knjiga preslikava rediteljev "sam zivot i predstave", kao i migracije koje se protežu kroz naše društvo i čitavu njegovu karijeru.

Urednik knjige Zoran Maksimović se prisetio da je i svoju karijeru počeo sa Milošević i Milivojevićem dok je radio na "Sterijinom pozorju", a prateći rediteljev rad od 1989. godine izbrojao je 65 režija od kojih je poslednja nedavna "Zelena čoja Montenegra"

"To je velika karijera. Nikita je neumoran, stalno traga i njegova poetika je posebna. Ako je (Jovan) Ćirilov rekao da je on uveo svojim predstavama naš teatar u 21. vek to je dovoljno da se kaže", ocenio je Maksimović.

Pozorišni reditelj Boris Liješevć je istakao da je knjiga "Nikita Milivojević: Ja ovde silazim" sadrži sve što je uticalo na izbor njegovog životnog puta.

Video: Svetski klasik oborio Ginisov rekord: Ovo je najmanja knjiga na svetu i čita se pomoću mikroskopa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA