≫ 

Kritikuje Ameriku, ali Putin voli američke pisce

U umetnosti čak i neprijatelji mogu da nađu dodirne tačke

  • 0
Američka književnost, Putin Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Kada je 2011. godine svet čekao da sazna da li će se Vladimir Putin kandidovati za predsednika Rusije po treći put, tada aktuelni premijer dao je intervju za američki časopis "Outdoor life". Medij specijalizovan za lov, ribolov i preživljavanje u prirodi verovatno je delovao kao odličan izbor njegovom PR timu koji je već gradio sliku Putina kao aktivnog sportiste i avanturiste.

Putin je tada govorio o zaštiti životne sredine, analizirao mandate pojedinih američkih predsednika, ali i odgovorio na pitanje koje pisce najviše voli. Da li po savetu svog tima ili iskreno, Putin je u vrh liste stavio američke pisce - Ernesta Hemingveja i Džeka Londona, a onda i francuskog autora Žila Verna.

Ernest Hemingvej Ernest Hemingvej / Foto: Lloyd Arnold/Wikipedia

- Oduvek sam voleo i strastveno čitao Džeka Londona, Žila Verna i Ernesta Hemingveja. Likovi u njihovim knjigama, koji su hrabri i snalažljivi ljudi koji se upuštaju u mnogobrojne avanture, definitivno su oblikovali moj duh i raspalili moju ljubav prema prirodi - rekao je on svojevremeno.

On je takođe izdvojio Hemingvejeva dela "Zbogom, oružje", "Za kim zvona zvone" i "Starac i more", iskazavši da gaji simpatije prema slomljenim i ranjenim protagonistima kao što su Frederik Henri, Robert Džordan i stari ribar Santijago. Na kraju je dao i sopstvenu preporuku američkim čitaocima - "Lovačeve zapise" od Turgenjeva i kratke priče o pirodi Mihaila Prišvina.

Dok svedočimo kako se užasna situacija u Ukrajini prelila na sve sfere života, te zbog političkih odluka ispaštaju i sportisti, i umetnici, mnogi su se setili ovog intervjua i trenutka koji je pokazao da čak i tradicionalni neprijatelji poput Amerike i Rusije mogu u umetnosti naći dodirne tačke.

Ljubitelj poezije

Putina su, inače, više puta pitali o knjigama. Jednom prilikom je rekao da je u mladosti bio primoran da čita mnoge stvari koje mu se nisu dopale, ali je poeziju Mihaila Ljermontova oduvek voleo. Ta je knjiga uvek na njegovom stolu jer mu pomaže da "skrene misli i da se nađe u drugačijem svestu, vrednom, lepom i interesantnom". U drugom obraćanju javnosti je analizirao i recitovao nekoliko stihova Ljermontove pesme "Zbogom, neumivena Rusijo".

Sledećom prilikom je rekao kako mu je žena kupila knjigu "Vino mudrosti", poeziju persijskog pesnika Omara Hajama.

- Pomaže mi u mnogim teškim situacijama. Preporučujem svima da kupe ovu knjigu.

Video: Na Vračaru osvanuo mural sa likom Vladimira Putina uz natpis: brat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA