≫ 

Milovan Vitezović poklonio Kosjercima pravu riznicu: Tu se čuvaju njegova dela i anegdota - Vitez bio i ostao

Pored monografskih i serijskih publikacija, Milovan Vitezović je Biblioteci u rodnom gradu poklonio i dokumenta, fotografije, knjige, novinske članke, originale scenarija i rukopisa, pozivnice koje svedoče o kulturnom životu u Beogradu i Srbiji

  • 0
Milovan Vitezović legat Kosjerić Foto-montaža: Nikola Tomić, Narodna biblioteka Kosjerić

Milovan Vitezović, književnik, dramaturg i redovni profesor na Akademiji umetnosti, preminuo je pre četiri dana u 78. godini u Beogradu, gde će danas biti sahranjen. Vest o smrti pisca, rodom iz Vitezovića kraj Kosjerića, primili su sa žaljenjem njegovi nekadašnji sugrađani, kojima je 2018. godine ostavio preko 3.000 knjiga, novinske članke, originale svojih scenarija i rukopisa, a koji su danas smešteni u njegovom legatu u centru ove varoši.

Legat Milovana Vitezovića otvoren je 2018. godine.

Legat Milovana Vitezovica u Kosjeric Legat Milovana Vitezovića u Kosjeriću / Foto: Narodna biblioteka Kosjerić

- Brojni posetioci koji su bili na otvaranju Legata imali su priliku da prisustvuju jednom izuzetno lepom i značajnom kulturnom događaju za opštinu Кosjerić. Novootvoreni legat imao je u predhodnom periodu u ovom prostoru, pored korisnika usluga Legata u Biblioteci, i mnogobrojne posetioce, poštovaoce lika i dela našeg najvećeg srpskog književnika - rekao je za Telegraf.rs direktor Narodne biblioteke "Sreten Marić" u Kosjeriću, Slaviša Perišić.

Legat Milovana Vitezovica u Kosjeric Foto: Narodna biblioteka Kosjerić

- Pored monografskih i serijskih publikacija, gospodin Vitezović je našoj Biblioteci poklonio i dokumenta, fotografije, knjige, novinske članke, originale scenarija i rukopisa, pozivnice koje svedoče o kulturnom životu u Beogradu i Srbiji, kao i još mnogo različitog materijala koji predstavlja neknjižnu građu.

Legat obuhvata 3.384 knjiga iz svih oblasti nauke i struke i 1.465 serijske publikacije.

Legat Milovana Vitezovica u Kosjeric Foto: Branko Ostojić

- U okviru Legata smeštena su i dela samog književnika Milovana Vitezovića. Ovaj legat nisu samo knjige dobijene na poklon, već je to zaostavština jednog izuzetnog kulturnog stvaraoca koja ostaje narodu kao opšte kulturno dobro na korišćenje.

Kako Perišić ističe, Legat Milovana Vitezovića predstavlja pravu riznicu.

Legat Milovana Vitezovica u Kosjeric Foto: Narodna biblioteka Kosjerić

- Današnje i buduće generacije mladih ljudi, istraživača i svih ljubitelja knjige, otvaranjem Legata dobile su izuzetan dar koji ih zadužuje da čitajući i promišljajući vreme prošlo, grade neko novo vreme i društvo bolje i lepše -

Prostor je osmišljen tako da bude multifunkcionalnog karaktera.

- Pored postojećeg Legata u ovom prostoru je čitaonica za naše korisnike, i u njemu se organizuju edukativne radionice za naše najmlađe sugrađane koji na taj način stiču saznanja o srpskom jeziku, srpskoj kulturi kao i o liku i delu našeg Milovana Vitezovića.

Legat Milovana Vitezovica u Kosjeric Foto: Narodna biblioteka Kosjerić

Kako je tada na otvaranju svojevremeno rekla Anđa Bjelić, viši diplomirani bibliotekar iz Narodne biblioteke Užice, Кosjerić zaista ume da neguje svoje velikane.

- I uspomenu na njih. Samo ovde u ovom prostoru baštinimo tri značajne ličnosti iz ovog kraja, tri velikana. Prvo ime biblioteke, akademika Sretena Marića, prevodioca, književnika, profesora na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, filozofa, etičara i šta sve ne. Potom Legat slika Lize Marić Кrižanić, supruge čuvenog karikaturiste Pjera Кrižanića i, naravno, sada i Legat Milovana Vitezovića. Кnjiževnik i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu na odseku za dramaturgiju. Naš i vaš slobodno mogu reći Milovan Vitezović imao je jedan poseban odnos prema zavičaju. Uostalom, on je iz Vitezovića, a izgleda otuda samo potiču vitezovi. To uostalom potvrđuje njegovo obimno delo koje je ostavio - preko 50 knjiga koje su štampane u preko 300 izdanja i prevedene na preko 18 jezika. Malo li je za jednog života.

Legat Milovana Vitezovica u Kosjeric Foto: Branko Ostojić

- Moram da napomenem jednu anegdotu koja je vezana za Milovana Vitezovića a to je kada je svojevremeno za vreme NATO bombardovanja urednik umetničkog programa RTS-a dobio zadatak da napiše spisak ljudi koje je potrebno poslati na plaćeno odsustvo ili da dobiju otkaz. Ono što je on uradio tada govori o njegovoj veličini. Na papiru koji im je dostavio, stajalo je samo jedno ime - Milovan Vitezović. Vitez bio, vitez ostao.

Osnivač Legata 2018. godine bila je Skupština opštine Кosjerić.

O Milovanu Vitezoviću najbolje govori njegovo obimno delo koje je ostavio. Preko 50 knjiga koje su štampane u preko 300 izdanja i prevedene na više od 18 jezika. Nagrade Petar Кočić, Zlatno pero, Meša Selimović, nagrade Zmajevih dečjih igara i još brojna priznanja bila su svedoci njegovog rada.

Legat Milovana Vitezovica u Kosjeric Foto: Branko Ostojić

Posebno priznanje mu je odato od strane ruskog naroda dobijanjem ruskog ordena Zlatni vitez. Primljen je u ruski red Vitezova slovenske duhovnosti, kulture i umetnosti.

Patrijarh srpski Irinej ga je odlikovao 2012. godine Ordenom Svetog despota Stefana, a 2017. odlikovan je ordenom Svetoga Save, drugog stepena.

Legat Milovana Vitezovica u Kosjeric Foto: Branko Ostojić

Od njegovih dela treba pomenuti samo neka, kao što su Šešir profesora Кoste Vujuća, Lajanje na zvezde, Sinfonija Vinaver, Milena iz Кnez Mihajlove, Sveta ljubav, Hajuduk Veljko Petrović, Čarape kralja Petra. I svakako da posebno pomenemo serije: Vuk Кaradžić, Dimitrije Tucović, Šešir profesora Кoste Vujića, film Lajanje na zvezde. U 2018. godini premijerno je prikazan i film Кralj Petar Prvi, rađen prema romanu Čarape kralja Petra.

Video: Komemorativni skup povodom odlaska pisca, scenariste Milovana Vitezovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA