Sahranjen Milovan Vitezović: Porodica i prijatelji ga u suzama ispratili na večni počinak

Istaknuti srpski književnik sahranjen je u prisustvu porodice i prijatelja, na groblju Lešće prema sopstvenoj želji

  • 0
Milovan Vitezović sahrana Foto: ATA Images

Književnik, profesor, scenarista Milovan Vitezović sahranjen je danas na beogradskom groblju "Lešće".

Istaknuti srpski književnik Milovan Vitezović sahranjen je u prisustvu porodice i prijatelja, na groblju Lešće prema sopstvenoj želji.

Vitezović nije uspeo da se izbori sa kovidom 19, od kojeg je preminuo u 78. godini.

Podsetimo, juče je u Skupštini grada Beograda održana komemoracija povodom smrti poznatog srpskog pisca.

Počast velikanu srpske književnosti odali su brojne ličnosti, od glumca i upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislava Buleta Goncića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, kompozitora Radeta Radivojevića, reditelja Milana Karadžića, aforističara i dobitnika nagrade "Ane Frank" Aleksandra Čotrića...

Milovan Vitetović objavio je više od četrdeset knjiga u preko 180 izdanja. Autor je 11 romana, koji su svi bili bestseleri. Knjige je objavljivao na nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku.

Za televiziju je pisao scenarija za drame Šešir profesora Koste Vujića, i Snohvatice I i II; za igrane televizijske serije Dimitrije Tucović (8 epizoda), Pripovedanje Radoja Domanovića (8 epizoda) i Vuk Karadžić (16 epizoda). Pisao je scenarija za igrane celovečernje TV filmove: Mesto susreta Beograd i Srebro na Odisejevom putu za evropske televizije ORF i ZDF.

Sa Zdravkom Šotrom radio je scenarija po svojim romanima Lajanje na zvezde (nagrada festivala Herceg Novog i Zlatna novosadska arena). Dobitnik je brojnih nagrada.Milovan Vitezović se rodio 11. septembar 1944. godine u Vitezovića, kod Kosjerića. Objavio je oko pedeset knjiga u preko dvesta izdanja; zastupljen je u preko pedeset antologija srpske i svetske poezije, proze, književnosti za decu, aforizama, fantastike i televizijskih drama.

Video: Komemorativni skup povodom odlaska pisca, scenariste Milovana Vitezovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA