Skup posvećen poeziji Crnjanskog 6. i 7. aprila u Trebinju

Ove godine navršava se 60 godina od objavljivanja poeme „Lament nad Beogradom“

  • 0
Miloš Crnjanski Miloš Crnjanski / Foto: Narodna biblioteka Srbije

Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Dučićeve večeri poezije iz Trebinja organizuju naučni skup "Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog", koji se održava u Trebinju 6. i 7. aprila.

U okviru pratećih aktivnosti ovog skupa biće promovisan zbornik posvećen poeziji Miroslava Maksimovića.

To će biti 28. naučni skup i zbornik radova u ediciji „Poetička istraživanja" Instituta za književnost i umetnost na kojem će izlagati više od dvadeset i pet naučnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske.

Organizatori skupa su urednici, naučni savetnik Instituta Svetlana Šeatović i viši naučni saradnik Bojan Čolak.

Zbornik Poetika i poezija Miroslava Maksimovića koji su uredili dr Svetlana Šeatović i Marko M. Radulović rezultat je prošlogodišnje saradnje sa Dučićevim večerima poezije i skupa održanog onlajn.

Na promociji će govoriti prof. dr Jovan Delić, prof. dr Predrag Petrović i urednici zbornika.

"Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog" je 14. naučni skup koji će Institut organizovati i 14. zbornik koji će publikovati u saradnji s Dučićevim večerima poezije i gradom Trebinjem, u danima kada se obeležava dan Dučićeve smrti, 7. april, s nizom manifestacija u slavu poezije i pesničke reči.

Inače, ove godine navršava se 60 godina od objavljivanja poeme „Lament nad Beogradom“, odnosno od poslednjeg lirskog ostvarenja Miloša Crnjanskog, a sledeće 130 godina od rođenja pesnika koji se oblikovao u jedan od najoriginalnijih autorskih glasova srpske međuratne književnosti.

Pomenuti skup je organizovan podstaknut idejom da godišnjice pomažu da se vratimo na stvaralački opus jednog autora i sagledamo ga iz novog ugla, napomenuli su organizatori.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA