Gradske biblioteke ukinule kazne, pa natrag dobile preko 100.000 knjiga

Poseta bibliotekama se tokom poslednjih nekoliko meseci povećala za 10 do 15 odsto

  • 0
biblioteka njujork Foto: Unsplash/Calvin Uy

Otkako su tri najveća njujorška bibliotečka sistema (Javne biblioteke Kvinsa, Bruklina i Njujorka) u oktobru 2021. godine donela zvaničnu odluku o ukidanju naplate kazni za prekoračenje roka za vraćanje svih pozajmljenih materijala, Njujorčani su pohrlili da svojim lokalnim bibliotekama vrate davno pozajmljene knjige. Kako izveštava Njujork tajms, do sada se u biblioteke širom grada slilo više od stotinu hiljada najrazličitijih knjiga.

Neki vraćeni primerci su toliko stari i oštećeni da će biti povučeni iz opticaja. Ista sudbina će zadesiti i naslove koji više nisu aktuelni. U nekim knjigama bibliotekari su pronašli poruke izvinjenja nesavesnih pozajmljivača.

knjiga knjige Foto: Unsplash/Christin Hume

- Izvinite što smo toliko dugo živeli sa ovim knjigama - pisalo je u jednoj poruci.

- S vremenom su postale sastavni deo naše porodice.

Među građanima koji ovih dana ispunjavaju dugo zanemarivanu dužnost ima i mnogo onih koji iz praktičnih razloga, ali i zbog osećanja stida, knjige vraćaju poštom ili ih ostavljaju u za tu svrhu predviđenim kontejnerima.

- Potpuno je nevažno kako ih vraćaju. Nama je samo stalo do knjiga - izjavio je za Njujork tajms Bili Perot, direktor biblioteke Fondacije „Stavros Nijarhos“.

Uprave javnih biblioteka su pokretanje inicijative za ukidanje kazni objasnile željom da posle brojnih izmena u režimu rada, na koje ih je tokom protekle dve godine primoravala pandemija, podstaknu povratak korisnika bibliotečkih usluga u više od dvesta gradskih ogranaka. Čini se da su u tome i uspeli: poseta bibliotekama se tokom poslednjih nekoliko meseci povećala za 10 do 15 posto.

Iako su kazne za neblagovremeno vraćanje knjiga bibliotekama donosile i više nego pristojan prihod (Javne biblioteke Njujorka, Bruklina i Kvinsa su 2019. godine od njihove naplate zaradile više od tri miliona dolara), ispostavilo se da nisu neophodne. Nakon što su Nešvil, Čikago, Dalas i San Francisko odlučili da ih ukinu – i nakon perioda suspenzije plaćanja za vreme pandemije – pridružio im se i Njujork.

biblioteka njujork Biblioteka u Njujorku / Foto: Unsplash/Claudio Schwarz

- Utvrdili smo da ćemo preraspoređivanjem sredstava u budžetu biti u stanju da pokrijemo planirane troškove i nadoknadimo izgubljeni prihod, budući da ostvarivanje profita nije sastavni deo našeg posla - objasnio je u intervjuu za Njujork tajms direktor Javne biblioteke Njujorka Toni Marks.

- Mi nismo kolekcionari skupocenih rukopisa. Naš posao je da podstaknemo ljude da čitaju i stiču nova znanja, a kazne su nas u tome samo ometale.

Prilikom donošenja odluke o ukidanju kazni uprave biblioteka su imale u vidu i poteškoće sa kojima se suočavaju njihovi siromašni sugrađani.

- Njujorčani sa niskim primanjima već imaju dovoljno prepreka na putu ka boljem životu. Naša namera je bila da im taj put olakšamo - istakao je Marks.

- Ovo je još jedan korak u smeru postizanja veće društvene jednakosti. Raduje nas što će od sada daleko veći broj naših sugrađana imati pristup knjigama i ostalim sadržajima koje nude javne biblioteke.

Prema izveštavanju Vašington posta, biblioteke u Njujorku su do oktobra 2021. godine imale više od četiristo hiljada korisnika čije su članske karte bile blokirane zbog neplaćenih dugova. Više od polovine njih bili su Njujorčani sa niskim primanjima. „Dok se gradske vlasti trude da pronađu rešenje za nejednakosti koje je ogolila pandemija, naš zadatak je da građanima omogućimo slobodan pristup javnim bibliotekama“, rekao je Marks.

biblioteka njujork Foto: Unsplash/Adam Winger

Zaposleni u bibliotekama se raduju većem prilivu korisnika.

- Ne mogu da vam opišem pod kolikim su stresom bile naše mušterije - izjavila je za Njujork tajms Tienija Smit, bibliotekarka iz Kvinsa.

- Kada su čuli da su dugovi izbrisani, pao im je kamen sa srca.

(Telegraf.rs/ thrillist.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA