Povratak uzorima - zbirka poezije Igora Mirovića "Svetlo u svetioniku": Promocija u Biblioteci grada Beograda

Nova knjiga Igora Mirovića "Svetlo u svetioniku" četvrta je knjiga poezije ovog autora

  • 0
Igor Mirović Foto: Pokrajinska vlada

Do sada je objavio "Nebo nad Vizantijom" (1994), "Kremen plamen" (2004) i "Povratak u Logos" (2020).

Zastupljen je u antologijama "Srpski sever" dr Draška Ređepa, "Pelud sveta" Pere Zupca i "Pesnici Novog Sada" dr Zorana Đerića.

Pesme su mu prevođene na rumunski, mađarski, slovački i makedonski jezik.

Nova knjiga sadrži izabrane pesme iz prethodne tri zbirke i nove koje se grade na ciklusu "Svetionici" iz zbirke "Povratak u Logos". Pesme iz novog ciklusa jesu svojevrsni razgovor sa najznačajnijim ličnostima iz naše istorije.

Igor Mirović kaže da je knjiga nastala u vreme korone, koja mu je donela osamu, toliko potrebnu za stvaranje. Navodi da je "Svetlo u svetioniku" još dublji povratak uzorima i pokušaj da ih oživi u sebi i drugima, te da skrene pažnju na to da, bez osvrta, put unapred može biti nesiguran.

Igor Mirović, Foto: Promo

Autor ističe da svetlo u tom svetioniku nije savršeno i da zato traga za njegovim izvorom i smislom. Ličnosti o kojima piše i sa kojima razgovara već su, kako je naveo, prošle taj put i to, neretko, žrtvujući se.

Prema njegovim rečima, život bez predanja i bez prožimanja između prošlosti i sadašnjosti ne vodi nikuda. Čvrsto veruje u simbole koje te ličnosti nose u sebi. Oni su, zapravo, deo intime svih nas, a pesnik ih prepoznaje i otkriva prema sopstvenom doživljaju.

Čitaoce u novoj knjizi usmerava na razmišljanje o sebi i na traganje za uzorima. Poručuje da se svet ubrzano menja, da se konac kojim je planeta vezana za uobičajeni poredak para pred našim očima i da nećemo opstati bez borbe.

Predgovor i pogovor napisali su pesnici Matija Bećković, Ivan Negrišorac i Selimir Radulović.

Knjigu "Svetlo u svetioniku" možete pronaći od srede 18. maja u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs, a biće predstavljena istog dana, u sredu, 18. maja od 19 sati u Biblioteci grada Beograda u Odeljenju umetnosti.

Pored autora o knjizi će govoriti Matija Bećković, Ivan Negrišorac i Selimir Radulović.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA