Ustanovljena nagrada "Grozdana Olujić" namenjena mladim književnicima: Poznato je ko može da konkuriše

Konkurs traje do 10. jula, a ime prvog dobitnika Nagrade „Grozdana Olujić“ znaće se 30. avgusta na njen rođendan

  • 0

Fondacija "Grozdana Olujić" nedavno je ustanovila nagradu koja sledi želju čuvene spisateljice da se u književnom stvaralaštvu nagradom podrže mladi autori. Konkurs traje do 10. jula, a ime prvog dobitnika Nagrade "Grozdana Olujić" znaće se 30. avgusta na njen rođendan, piše RTS.

Sećajući se svog početka Grozdana Olujić želela je da mladim stvaraocima pruži priliku za rani uspeh poput njenog i malo im olakša put u svet književnosti.

Mogu konkurisati autori do trideset pet godina, za knjigu iz književnosti i književnosti za decu i mlade, objavljenu na srpskom jeziku u prethodnoj kalendarskoj godini.

- Zbog toga će biti namenjena pre svega autorima do 35 godina koji stvaraju u onim žanrovima u kojima je i Grozdana stvarala To su roman, pripovetka i bajka čime se ova nagrada možda ponajviše izdvaja. Verujem da će se i žiri truditi da nagrađuje one autore koji poetički i stilski i vizijom možda najviše korespondiraju sa celinom Grozdaninog stvaralaštva - rekla je članica žirija dr Tijana Tropin.

Pojedinosti o uslovima konkursa mogu se naći na sajtu Fondacije – grozdanaolujic.net – koja osim nagrade potpomaže sve one koji se bave proučavanjem književnog dela Grozdane Olujić i očuvanjem sećanja na nju.

„Književno delo Grozdane Olujić se proučava na fakultetima i dalje budi interesovanje i za odrasle i u onom delu korpusa namenjenom mladoj čitalačkoj publici, ali to ne znači da se ono ne može iznova i iznova čitati što pokazuju svi noviji naučni radovi i studije“, ističe prof. dr Zorana Opačić, predsednica Upravnog odbora Fondacije „Grozdana Olujić“.

Uz podršku Fondacije Srpska književna zadruga do kraja godine završiće objavljivanje sabranih dela Grozdane Olujić.

(Telegraf.rs/izvor:RTS/Gordana Glavinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA