• 0

Konstantin Filipović pobednik poetskog konkursa "Desanka Maksimović"

- I na neki način poezija mi je bila najbolji medij da to pretočim u reči - rekao je FIlipović

  • 0
Konstatin Filipović

Printskrin: RTS

Mladi Konstantin Filipović pobedio je na poetskom konkursu "Desanka Maksimović", koje koji organizuju Valjevska gimnazija i Srpska književna zadruga.

Konstantin Filipović navodi da je njegovo operdeljenje pre svega estetsko, da su ga oduvek privlačile priroda i lepe stvari.

- I na neki način poezija mi je bila najbolji medij da to pretočim u reči. Ranije sam pisao prozu, neke kratke forme, ali jednostavno zbog te neke zgusnutosti, jasnoće i slikovitosti m ije kasnije poezija prirodnije došla, Ne pišem redovno poeziju, ovo je nastalo u naletu inspiracije - rekao je Filipović.

Tako svoje stvaralaštvo vidi Konstantin Filipović koji je za zbirku pod jednostavnim nazivom "Pesme" pobedio na literarnom konkursu Desanka Maksimović. Prvi prikazi Konstantinove poezije stižu od vršnjaka.

- Videli smo da može i sa malo reči, jasno, bez višeznačja , bez mnogo metafora pogotovo u drugom delu sve da se iskaže, kakav je svet, sam da se otkrije - kaže Milica Rakić, učenica 4. razreda Valjevske gimnazije.

Srpska književna zadruga je osnovana kao izdavačka i prosvetno-kulturna institucija. Što znači da je već u njenoj definoiciji bilo ugrađeno to da se veže za srpske škole. I sve do prvog svetskog rata, prvih tridesetak godina, Zadruga je bila pod ingerencijom ministarstva prosvete. Zato je danas simbioza izdavača i škola sasvim prirodna stvar, piše RTS.

(Telegraf.rs/RTS/Natalija Sinanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok