≫ 

Miroviću dodeljena najprestižnija nagrada Udruženja književnika Crne Gore – „Nemanjin žig“

Snagom svog autoriteta i ugleda uspeo da pomogne objavljivanje više od dve stotine različitih naslova svih književnih žanrova, navedeno je u obrazloženju odluke

  • 0
Igor Mirović nagrada Nemanjin žig Foto: Pokrajinska vlada

Akademska tribina „Pjesničko veče Igora Mirovića – Povratak u logos“ održana je sinoć u Srpskoj kući u Podgorici, u organizaciji Udruženja književnika Crne Gore i Srpskog informativno-kulturnog centra „Sveti Sava“.

Tom prilikom, Igoru Miroviću dodeljena je najprestižnija nagrada Udruženja književnika Crne Gore – „Nemanjin žig“.

Obrazlažući ovu odluku Upravnog odbora Udruženja književnika Crne Gore, predsednik Udruženja Novica Đurić rekao je da je priznanje uručeno Miroviću izraz poštovanja velike tradicije i zahvalnosti u ovom teškom vremenu.

Đurić je istakao da je upravo Mirović snagom svog autoriteta i ugleda uspeo da pomogne objavljivanje više od dve stotine različitih naslova svih književnih žanrova, na čemu mu je Udruženje književnika Crne Gore trajno i izuzetno zahvalno.

- Reč je o pesniku koji svojim književnim autoritetom širi plemenitu reč o Udruženju književnika Crne Gore u svakoj prilici, doprinoseći na taj način trajnoj afirmaciji ove institucije ne samo širom Vojvodine, već i cele Srbije i regiona - izjavio je Đurić.

Ovo veliko priznanje dodeljeno je još jedino Književnoj zadruzi Srpskog narodnog vijeća Crne Gore.

Urednik akademske tribine, književnik Budimir Dubak, ocenio je, govoreći o zbirci pesama „Povratak u logos“, da je „rođenje napuštanje prvobitnog zavičaja, za kojim čovek čezne u ovom negostoljubivom svetu, gde je bačen, kao na burnu brežinu".

Primajući nagradu Udruženja književnika Crne Gore, autor Igor Mirović izjavio je da je reč o trećoj knjizi poezije u kojoj je sabrao svoja razmišljanja o aktuelnim zbivanjima u svetu i izazovima sa kojima se susreće običan čovek.

O Mirovićevoj poeziji govorili su književni kritičari mr Zora Jestrović i mr Aleksandar Ćuković, dok su stihove kazivali Ivana Kruščić i sam autor.

Video: Promocija knjige Igora Mirovića Svetlo u svetioniku: Patrijarh uveličao skup kratkim govorom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA