≫ 

Sledeće nedelje dodeliće se Nobel za književnost: Među favoritima najveća svetska imena i jedna Hrvatica

Ko će ove godine postati dobitnik najprestižnije književne nagrade saznaćemo u četvrtak

  • 4
Nobelova nagrada za ekonomiju  Economics Foto: Tanjug/AP

Sezona Nobelovih nagrada je ponovo pred nama. Svakog oktobra, komiteti u Švedskoj i Norveškoj imenuju laureate u oblastima nauke, književnosti i ekonomije, kao i mirovnog rada. Ukupno će biti dodeljeno šest nagrada.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade biće proglašen u četvrtak, a svi laureati će u decembru dobiti medalje i diplome Nobelove nagrade u Stokholmu.

Mišel Uelbek Mišel Uelbek / Printskrin: YT/Louisiana Channel

Kako navodi sajt NicerOdds, najveće šanse daju se dugogodišnjim favoritima, te se pri vrhu liste nalaze imena poput Mišela Uelbeka ("Pokoravanje", "Serotonin", "Elementarne čestice", "Platforma", "Mogućnost ostrva") i britanskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija, koji je prošlog meseca po ko zna koji put bio meta atentata zbog svog čuvenog dela „Satanski stihovi“ iz 1988. godine.

Salman Rushdie Salman Ruždi Salman Ruždi / Foto: Tanjug/AP

Dobre šanse daju se i kenijskom piscu Ngugiju va Tiongu (čiji se roman "Ne plači, dete" smatra prvim romanom u istoriji istočnoafričke književnosti, a koji je zbog svoje drame "Udaću se kad ja budem htela" završio u zatvoru).

Haruki Murakami Haruki Murakami / Foto: Profimedia/ROBERT SCHLESINGER/AFP

Jednake ima i plodnosni Amerikana Stiven King, a tu su i omiljeni Haruki Murakami, Pjer Mišon ("Jedanaest", "Rembo sin"), velika ruska književnica Ljudmila Ulicka ("Sonječka", "Jakovljeve lestve"), popularna Margaret Atvud...

Margaret Etvud Margaret Atvud / Foto: Profimedia

Na listi se, kao i prošle godine, nalazi i hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić, kao i južnoafrički pisac hrvatskog porekla Ivan Vladisavić.

Ipak, treba imati na umu da prošle godine pobednik Abdulrazak Gurnah nije bio ni na listi. U 2020. pobednica Luis Gluk uživala je samo kvotu 25/1, a pobednici 2018/2019, koji su zajednički objavljeni 2019. godine, bili su samo malo bliže vrhu: Olga Tokarčuk je imala kvotu 10/1, a Peter Handke 20/1.

Ko će ove godine postati dobitnik najprestižnije književne nagrade saznaćemo u četvrtak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    2. oktobar 2022 | 14:58

    Kakva bre Dubravka Ugrešić. Vedrana Rudan je zakon.

  • Перагеније

    2. oktobar 2022 | 15:33

    "Шта ми причамо?... Па ми Хрвати доживјели смо прву еманципацију у Краљевини Југославији...", речи добитнице НИНове награде, Дубравке Угрешић. Сјајна је!

  • Boca

    6. oktobar 2022 | 14:12

    On ovo ozbiljno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA