Džordž R.R. Martin objasnio zašto je Dejmon Targarjen njegov omiljeni junak

Ako niste čitali knjige i ne znate šta će se desiti u "Kući zmaja", ovaj tekst SADRŽI SPOJLERE

  • 0
Džordž R.R. Martin, George R.R. Martin i Matt Smith, House of the Dragon Foto: Profimedia

Dok će mnogi gledaoci danas ostati budni do tri ujutru, ne bi li na vreme odgledali novu epizodu "Kuće zmaja", čitaoci knjiga već mogu da naslute šta ih očekuje (mada je serija unela promene (i to uglavnom pametne i dobre) u originalnu priču).

Prethodna epizoda bila je brutalna u tome što nas je upoznala sa veoma zanimljivim likovima kao što su Lejna i ser Harvin i navela nas da ih zavolimo - samo da bih tri, četiri scene kasnije ubila.

House of the Dragon Printskrin: YT/HBO Max

Ali dok se fanovi možda lome ko im je omiljeni lik, tvorac ovog neverovatnog univerzuma Džordž R. R. Martin sa tim nema problem, barem ne kada je zmajska dinastija u pitanju. Evo šta je izjavio prilikom promocije svoje knjige "Vatra i krv" (SLEDE SPOJLERI):

- Poznata je moja ljubav prema "mutnim" likovim, a jedan od najmutnijih je Dejmon Targerjen, Princ bitanga. O njemu smo napravili posebnu priču. Dejmon je mlađi brat kralja Viserisa I, a jedno vreme bio je i naslednik prestola, dok Viseris još nije imao dece. Rođenjem kraljeve dece Dejmon je izgubio to pravo. On je čuveni "loši momak", bitanga (lutalica) u svakom smislu reči. Bio je rival Viserisove ćerke Renire, sve dok ne postane njen muž.

- Nekoliko puta je menjao strane, nikad niste znali na kojoj će da završi. On je višeslojan i nepredvidiv lik, te bih rekao da je on moj omiljeni junak.

Ali, dodao je Martin, njegova knjiga "Vatra i krv" prepuna je takvih zanimljivih likova, koji čak nisu obavezno ni ljudi.

- Balerion Crni Užas. On je najstariji i najveći od svih zmajeva, jedini rođen u Valiriji pre nego što su Targarjeni pobegli iz nje. Poveli su tada pet zmajeva sa sobom, ali jedan po jedan su umrli na Zmajkamenu. Samo je Balerion preživeo Osvajački rat.

- Nije ga lako ukrotiti, a jahao ga je Egon Osvajač, osnivač dinastije Targarjen. Posle Egonove smrti mnogi su pokušali da jašu Baleriona, neki su bili srećnije ruke (Megor I, Eria i Viseris I), ali mnogi su i stradali. Egon I je legenda dinastije Targarjen. Dok su njegovi preci još gledali na Istok, Egon se interesovao za pitanja Vesterosa. Ima nekih naznaka da je znao šta će doći 300 godina posle njega (tj. Beli hodači) i da je želeo da ujedini Vesteros, kako bi se pripremili za predstojeću pretnju sa Severa - rekao je Martin.

Deneris Igra prestola , game of thrones Printskrin: YT/Kristina R

Onda se osvrnuo na dobro poznatu junakinju, Deneris.

- Deneris ima problem što ona živi u vremenu kada zmajeva nije bilo već više od 100 godina. "Vatra i krv" je knjiga koja bi njoj dobro poslužila, ali ona, naravno, nema pristup spisima meštra Gildejna u Esosu. Zato radi na svoju ruku. Možda da je znala i razumela nešto o zmajevima i o svojoj sopstvenoj istoriji, možda bi njen put izgledao drugačije. Ali videćemo... Fanovi će morati da sami oblikuju svoje mišljenje na tu temu - zaključio je Džordž R.R. Martin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA