≫ 

Novosadski strip vikend: Predstavljanje domaćih i regionalnih autora

Večeras će biti predstavljen 10. broj serijala „Lavandarman”, o kome će govoriti Toni Faver, Vančo Rebac i Vinko Barić

  • 0
Strip, stripovi Foto: Shutterstock

Kulturni distrikt domaćin je Strip vikenda u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, a deo je programa Evropske prestonice kulture.

Obuhvata berzu stripa, izložbe, predstavljanje domaćih regionalnih autora i izdavačkih kuća.

Jutros je otvorena berza ploča, stripova i knjiga, a nastavljena je prezentacijom strip autora i izdavača.

Gala Gajin portparolka Fondacije ''Novi Sad- Evropska prestonica kulture'' kaže da je “Druga Evropa” poslednji programski luk i da je ovo zapravo veliko finale.

- Imamo mnogobrojne govornike iz zemlje i inostranstva i crtače stripova koji prezentuju kako u svojim zemljama rade na popularizuji stripa. Između ostalih, Zoran Pejić predstavlja izdavačku kuću "Deveta dimenzija" iz Banjaluke, a Udruženje ljubitelja stripa iz Sombora rad udruženja“Strips025”. Učestvuje i Udruženje stripskih umetnika Srbije - kazala je Gajin.

Danilo Bogdanović iz Kluba ljubitelja stripova Sombora kaže da je strip ponovo u ekspanziji i da teorija po kojoj je zlatno doba stripa bilo sedamdesetih i osamdesetih godina sada polako pada u vodu.

- U Srbiji u ovom momentu postoji petnaest izdavačkih kuća koje izdaju samo stripove i čitalačka pubila je šarolika od onih koji su tek naučili da čitaju do najstarijih.Mnogo je izdanja,a postoji šest ozbiljnih strip festivala u Srbiji gde se skupljaju eminentna imena. Ovde dolaze i mnogi srpski crtači koji rade u inostranstvu - ističe Bogdanović.

Večeras će biti predstavljen 10. broj serijala „Lavandarman”, o kome će govoriti Toni Faver, Vančo Rebac i Vinko Barić.

Uslediće razgovor sa autorom Miroljubom Milutinovićem Bradom počinje u 20 časova, a zatim će biti predstavljen autor Aleksa Gajić.

Novosadski strip vikend završava se večeras muzičkim setom Dee Jay Minya Ramone.

Ovogodišnji NS strip vikend podržali su Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA