"Da je Novakov otac provodio vreme zevajući u televizor, ne bi imao vremena da od svog sina stvori šampiona"

Ljiljana Habjanović Đurović je predstavila novi roman "Kćeri Svetog Vasilija"

  • 0
Sveta Petka, Krst u pustinji Foto: Nikola Tomić

Književnica Ljiljana Habjanović Đurović ima novi roman koji nosi naziv "Kćeri Svetog Vasilija", koji je promovisala prošle nedelje na Sajmu knjiga u Beogradu.

- Ko su kćeri Svetog Vasilija? Mislim da bi tu tajnu trebalo da otkriju čitaoci, da im tu tajnu otkriju junakinje romana "Kćeri Svetog Vasilija"... To je još jedna o ljudima i događajima vezanim za Ostrog i Svetog Vasilija. Ja sam ovu knjigu gradila kao jedan mozaik zanimljivih ljudskih sudbina i kao jednu porodičnu sagu... Ona obuhvata period od nekih 140 godina. Od zadnjih godina 19. veka, a radnja romana se završava 2018. godine - rekla je Ljiljana Habjanović Đurović gostujući u Jutarnjem programu televizije "Pink".

- Ja sam gradila knjigu na osnovu istorijskih podataka, ali i na osnovu čuda koja su zapisana arhivana Ostroškog manastira koje sam imala prilike da pročitam... Pošto roman govori i o savremenom dobu, imala sam priliku da razgovaram i sa nekim junakinjama romana lično.

Upravo priča moje glavne junakinje, najmlađe junakinje, dakle ta priča koja se završava 2018. godine, ona se bavi tom borbom za potomstvo koje je u naše vreme jedna česta tema i sasvim je normalno da nađe mesto u našoj literaturi - rekla je književnica.

Na pitanje kako sačuvati danas porodicu, Ljiljana Habjanović Đurović je rekla.

- Mislim da se porodica čuva ljubavlju, da se porodica čuva strpljenjem, i da se čuva sa mnogo zajedničkog provedenog vremena, mnogo razgovora. I niko ne može da mi kaže da nema vremena za svoju decu ili za svog partnera. Ljudi, lišite se nekih ispraznih zadovoljstava i to vreme koje biste potrošili na neke druge stvari, da ih sada ne nabrajam potrošite na razgovore sa svojom decom, na izlaske sa svojom decom, na razgovore sa svojim partnerom i time se čuva ljubav, a ljubavlju se čuva porodica.

I uvek kada govorimo o deci, ja volim da kažem jednu stvar, dakle da se pozovem na jedan primer prisutan u našoj stvarnosti. Uzmimo porodicu Novaka Đokovića. Da je Novakov otac provodio vreme bodreći po šest sati dnevno svoje virtuelne junake i zevajući u televizor, on ne bi imao vremena da od svog sina stvori šampiona. Dakle, volite Novaka delatno, stvarajte od svoje dece dobre ljude - rekla je Ljiljana Habjanović Đurović.

Pogledajte snimak:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA