Intervju sa Oliverom Zulović, autorkom knjige "Priručnik za solidan život"

Knjiga o prijateljstvu kroz koju učimo da budemo bolji ljudi

  • 0
Olivera Zulović Olivera Zulović/ Foto: Milica Milenković

U susret drugoj promociji knjige "Priručnik za solidan život" u izdanju izdavačke kuće LOM, razgovarali smo sa autorkom Oliverom Zulović, koja nam je otkrila u čemu pronalazi motivaciju, koje su odlike solidnog života i na koji način se u razgovorima Ljube i Ljubice kriju lekcije za sve nas odrasle...

  • Za početak da li možete da nam pojasnite naslov knjige i kako ste došli na ideju, imajući u vidu da je prilično teško naći zanimljiv naslov koji će čitaoce privući da pročitaju roman?

Ljubica, devojčica iz knjige zapisuje svoja razmišljanja u svesku sa srebrnim koricama koju je nazvala Priručnik za solidan život. Knjiga je po njenoj svesci dobila ime. Nije da nisam razmišljala o drugim naslovima, ali ovoj knjizi nije pristajala nijedna alternativa. Presudilo je najzad to što naslov preveden na francuski jezik dobro zvuči. Gotovo svi su se smejali tom argumentu, zajedno sa mnom ali istina je da moje ambicije idu i u tom pravcu.

  • Šta su prema Vašem mišljenju glavne odlike "solidnog života"?

Solidan život priželjkujemo onda kada prolazimo kroz boli. Svi smo nekad na tom mestu. Glavnu odliku Solidnog života, po mom mišljenju čini odsustvo strepnje. Oni koji su prošli kroz bol znaju da je odsustvo strepnje dovoljno da bi se osetila sreća.

Foto: Lom
  • Ljuba i Ljubica podsetili su nas na naše doživljaje iz detinjstva, ali i probudili dete u nama. Da li je u tom smislu ova knjiga na neki način za sve roditelje koji su zaboravili da posmatraju svet iz ugla deteta?

Sastavni deo roditeljstva jeste beskonačno preispitivanje. To je jedan prilično neprijatan proces jer nema kraja i nema pravog pobednika. Kako god da uradite, nešto ste mogli bolje. Ljubičina i Ljubina perspektiva je ona koja mene zanima i van književnosti i pre mog roditeljskog iskustva. Odluke i postupci koje odrasli donose utiču na naše formiranje a to je zamršena mreža bez jasnog pravila. Jedni će odrasti kao kukavice, drugi će biti hrabri a iza svih stoje nekakvi događaji i nečije odluke.

  • Koju osobinu Ljube i Ljubice najviše vrednujete?

Najviše vrednujem radoznalost i rešenost da utiču, da se bore. Osim toga njihovo prijateljstvo je nežno i puno neizgovorenog pripadanja. Priručnik za solidan život je pre svega knjiga o prijateljstvu kroz koje učimo da budemo bolji ljudi.

  • Šta Vas motiviše da pišete i kada niste raspoloženi za to?

Nemam agendu za pisanje pa tako i ne pišem kada mi nije do pisanja. Redovno zapisujem kratke misli, često iz straha da neki trenutak ne zaboravim, iz potrebe da sačuvam radost ili neku drugu uspomenu.

  • "Priručnik za solidan život" beleži dobru čitanost. Da li ste razmišljali o narednom romanu i da li ćete se u sledećim književnim ostvarenjima baviti nekim drugim društvenim temama?

Imam ideju za drugu knjigu. Ne žurim sa pisanjem ali sam glavne elemente spakovala i sad sledi onaj lepši i teži deo, nalaženje vremena za pisanje. Opet ću se baviti dečijom perspektivom. Rečima moje sestre, to je neiscrpna tema, koja će mi pomoći da jednom možda i sama odrastem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA