• 0
 ≫ 

Nestale devojke nađene nage na Trgu republike: Roman Mirjane Drljević najbolji na konkursu Booka i OTP banke

 ≫ 

Roman "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" je jednoglasno pobedio

  • 0
Booka nagrada, Mirjana Drljević

Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Prolaznici koji su se tog 9. maja 2019. godine zatekli na beogradskom Trgu republike videli su neobičan prizor: tri potpuno nage devojke koje leže nepomično u ograđenom prostoru. Policija i hitna pomoć su pozvane, a prisutni posmatrači shvataju da pred sobom imaju devojke čiji je nestanak bio glavna tema prethodnih nekoliko dana - tim opisom počinje debitantski roman Mirjane Drljević, "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo", koji je izabran za najbolji, originalni i neobjavljeni roman u konkurenciji od čak 575 rukopisa, u okviru prvog godišnjeg književnog konkursa izdavačke kuće Booka i OTP banke Srbija.

Pobednici je uručena novčana nagrada od 250.000 dinara, a roman je u izdanju izdavačke kuće Booka objavljen u tiražu od 3.000 uz očekivanu distribuciju u regionu sa intenzivnom promocijom autorke i pobedničkog romana. Tokom proglašenja pobednika i predstavljanja romana, autorka Mirjana Drljević iz Beograda istakla je da joj je konkurs izdavačke kuće Booka i OTP banke dao vetar u leđa da svoj roman privede kraju.

- Motivacija je bila dvojaka - Booka bi, da sam mogla da biram, bila moj prvi izbor izdavača, a konkurs je garantovao da rukopis neće završiti kao zauvek neotvoreni mejl na nečijem računaru, već će biti pročitan. Ipak, pisanje nije takmičarski sport i jedina osoba koju sam zahvaljujući konkursu pobedila sam ja sama, prevazišavši zastoj u pisanju. I dalje sam iznenađena ishodom konkurso. Ovo za mene nije dan kada se obelodanjuje da sam pobedila na konkursu, već dan kada moj rukopis postaje knjiga, a ja postajem književnica. Toj knjizi želim da vodi kvalitetne razgovore sa čitaocima, jer čitanje je, kao i pisanje, zapravo razgovor i nadam se da će je čitaoci jednako dobro čuti kao što ju je čuo Bookin žiri - poručila je Mirjana Drljević na događaju.

Booka nagrada, Mirjana Drljević

Mirjana Drljević Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Konkurs je bio javan i otvoren do 15. juna za sve zainteresovane književne stvaraoce, a ono što mu je dalo posebnu vrednost je činjenica da je rukopise bilo moguće dostaviti isključivo anonimno, pod šifrom, čime je postignuto najobjektivnije vrednovanje rukopisa. Ivan Bevc, glavni urednik izdavačke kuće Booka, izrazio je zadovoljstvo ishodom prvog ovakvog konkursa.

- Kada smo ulazili u projekat, sa više strana sam čuo da uspeh istog zavisi od jednog dobrog rukopisa koji ako stigne čini konkurs uspešnim. Moram da kažem da smo mi po svim merilima imali ekstremno uspešan konkurs. Masovnost je bila iznad svih očekivanja, pristiglo je čak 575 radova. A toliki kvantitet izrodio je i kvalitet pa su, po našem skromnom mišljenju, svi finalisti bili u najmanju ruku jako dobri. Ipak, rukopis Mirjane Drljević odskočio je i već nakon prvog čitanja figurirao je kao ozbiljan favorit, da bi nakon poslednje runde čitanja dobio maksimum glasova i jednoglasno pobedio. Srećni smo i ponosni jer pojavljivanje ovako dobrog i zrelog dela ne samo da daje smisao konkursu već i bavljenju izdavaštvom - rekao je Bevc.

Booka nagrada, Mirjana Drljević

Ivan Bevc Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP Banke, zahvalila je svim autorima koji su poslali svoje radove jer je to upravo potvrda neophodnosti postojanja ovakvog BOOKASTORE konkursa za književnu scenu u Srbiji.

- Čast nam je što smo u partnerstvu sa izdavačkom kućom Booka prethodnih meseci ohrabrili stotine pisaca da predaju svoje rukopise i time hrabro iskorače u nepoznato. Tako je i debitantski roman Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" Mirjane Drljević, na našu veliku radost ali i zadovoljstvo budućih čitalaca, zasluženo ugledao svetlost dana. Puno pozitivnih komentara i zaista veliki broj učesnika uverili su nas da među nama ima puno onih koji neguju svoju kreativnost i veruju u značaj i snagu pisane reči. Kultura ostaje za nas jedna od najvažnijih tema u segmentu korporativne odgovornosti i nastavljamo da i u narednom periodu podržavamo sve one koji tek treba da ispričaju neke velike priče - izjavila je Mićanović.

O OTP BANCI SRBIJA

OTP banka je najveći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga. Usmerena je na inovacije i digitalizaciju svog poslovanja, koje omogućava klijentima nove pogodnosti sa fokusom na unapređenje digitalnog bankarstva i korisničkog iskustva. Jedno od ključnih strateških usmerenja je zelena tranzicija, odnosno posvećenost održivom poslovanju i ekološkim projektima. Zahvaljujući prisutnosti OTP banke u 91 gradu sa 155 ekspozitura, klijentima širom Srbije je dostupna široka lepeza proizvoda i usluga, kao i efikasan servis i ponude prilagođene njihovim konkretnim potrebama, dok je mreža od 271 bankomata jedna od najvećih u našoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok