≫ 

Anegdota o susretu Andrića i Branka Pešića je potpuni hit

Susret Pešića i Andrića opisan je u dokumentarnom filmu "Gradonačelnik" reditelja Vuka Dapčevića i scenaristkinje Duške Jovanić.

  • 0
Ivo Andrić  i Branko Pešić Foto; Wikipedia/Stevan Kragujević, TV Beograd

Branko Pešić je bio jedan od najboljih gradonačelnika koje je Beograd imao. U vreme njegovog mandata izgrađene su brojne znamenitosti srpske prestonica, od "Mostarske petlje", mosta "Gazela", Terazijskog tunela...

Branko Pešić je zaslužan za to što su pokrenute i brojne kulturne manifestacije, od BITEF-a do FEST-a.

Nekadašnji gradonačelnik Beograda je tokom svog života imao brojne susrete, a jednom se sreo i sa legendarnim književnikom Ivom Andrićem.

Susret Pešića i Andrića opisan je u dokumentarnom filmu "Gradonačelnik" reditelja Vuka Dapčevića i scenaristkinje Duške Jovanić.

- Pozvao je svoje saradnike i prijatelje Peru Džadžića i Muharema Pervića, koji su bili mladi književnici. I oni su mu predložili da on kao predsednik grada pozove Iva Andrića na ručak. Tada je izašla Andrićeva knjiga "Znakovi pored puta". Pre nego što je Andrić došao, Branko je pitao Peru Džadžića i Muharema šta je danas aktuelno u književnosti, da bio on mogao da učestvuje (u razgovoru). Kažu - Pirandelo. Italijanski pisac, aktuelan. "Nađite mi nešto da pročitam od njega", (rekao je Pešić). Nađu mu dve knjige od Pirandela. Stavio je knjige na sto, radi neke poslove, a čita Pirandela - rekao je novinar Nenad Ristić i nastavio:

- Za ručkom četvoro njih - Milan Vukovac, Pera Džadžić, Muharem Pervić, Branko (Pešić) i Ivo Andrić. Pera Džadžić i Miharem Pervić nabacuju temu, sve Pirandelo. "Je l' si gledao, čitao Pirandela...?" U jednom trenutku Branko pita Andrića: "Šta Vi mislite?" Andrić kaže: "Predsedniče, čekam da momci završe o Pirandeli, pa da vas nešto pitam..." Ovi se ućutali. Andrić kaže: "Hteo sam da Vas pitam - zašto ja plaćam tako skupe komunalne usluge?" I izlaze (Džadžić i Pervić) i Branko im kaže: "Je*o vas Pirandelo." - naveo je Ristić.

Video: Miki Krstović dobio nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA