Legendarni citati Duška Radovića o fudbalu: Koji vam je najbolji?

Prošlo je 100 godina od rođenja Duška Radovića

  • 2
Dušan Radović

Duško Radović vodi emisiju "Beograde, dobro jutro" / Printskrin: YouTube/Mala Vracka

Na današnji dan, 29. novembra, pre 100 godina, rođen je legendarni Duško Radović. Čuveni pisac, novinar, aforističar, poeta je tokom svog života izrekao brojne nezaboravne citate.

Budući da traje Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, prisetimo se nekih njegovih legendarnih citata o fudbalu.

Pročitajte ih, pa nam napišite koji vam je najbolji?

"Počeo je teror Svetskog fudbalskog prvenstva u Španiji. Skupo ćemo platiti to što smo se kvalifikovali. Zavidimo svim onim zemljama kojima glavni problem neće biti Severna Irska i Honduras."

"Žao nam je našeg fudbala. Već dugo se muči a nikako da umre."

"Ne smemo ništa preduzimati protiv onih koji su mutili i krali u fudbalskim organizacijama. To su oni isti od kojih najviše očekujemo u sadašnjoj stabilizaciji. Ima i drugih ljudi ali ih mi nemamo."

"Zašto su kod nas najbolje plaćeni pevači i fudbaleri? Zato što njih najviše vole oni koji nam određuju društvene norme pameti i ukusa."

"U nekim gradovima nekih republika i pokrajina neki odgovorni rukovodioci ne plaćaju ni komunalne dažbine ni porez. Imaju status fudbalera, kao da se ni bez njih ne može."

"Da bi neki direktor postao vođa puta fudbalskog kluba, koliko njegova radna organizacija treba za to da plati?"

"U fudbalu je kao i u životu – iz igre ispadaju najnaivniji. Tako će biti i u Prvoj saveznoj ligi."

"U ovoj etapi našeg razvitka pobedili su oni koji vole da jedu i piju, ljubitelji ženskih i fudbala. Poraženi su svi oni koji su pokušavali da čitaju i misle."

"Danas će na televiziji ponovo biti nekakvog fudbala. Neko će zbog nečega igrati sa nekim."

"Muškarci imaju kafane, fudbal, kocku i sve drugo. Žene imaju samo muškarce. Žene imaju više nego muškarci."

Vek od rođenja Duška Radovića uz promociju priče Jasminke Petrović

Sto godina od rođenja Duška Radovića - najomiljenijeg, najčitanijeg i najcitiranijeg pisca, novinara, urednika, aforističara, navršava se danas, a tim povodom biće promovisana i nedovršena priča Jasminke Petorović "Imam ideju" čiji je nastavak napisalo više od 600 dece iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, u okviru konkrusa koji se organizuje gotovo celu deceniju, piše Tanjug.

Konkurs za mlade literarne stvaraoce, devetog serijala „Nedovršena priča" na temu zadatu u priči "Imam ideju" pokazao je da u Srbiji i regionu postoji mnogo talentovane dece.

Predstavljanje nedovršene priče, u kojoj su deca na svom razboju mašte istkala kraj priče o spasavanju jednog za njih važnog drveta koje im je došapnulo kakva mu strašna sudbina preti, prilika je da se pobedinicima konkursa uruče negrade i priznanja.

Prva nagada za stariji uzrast pripala je Đurjdi Maraš i Lani Kovačević iz beogradskih škola "Drinka Pavlović" i "Rade Končar", a u kategoriji mlađih osnovaca Teodori Grubješić i Anastasiji Aranđelović iz škola "Branko Radičevića" i "Danilo Kiš".

Nagrade, prve, druge i treće u obe kategorije kao i pohvale dobili su đaci iz Beograda, Prokuplja, Subotice, Požarevca, Gornje Varoši, Banjaluke, Podgorice, Novog Sada, Bele Palanke, Niša i Požarevca, naveli su organizatori konkursa Prijatelji dece Voždovca i Zemuna koji već četvrt veka đacima daju priliku i da proglase najbolje knjige domaćih pisaca, a dela Jasminke Petrović upravo su među onima kojima su više puta dodeli prvu nagradu Dositejevo pero.

Pred malim pisicima od Subotice do Klokota prošle godine bila je priča "Mače na udaru vetra" o različitostima koje ne treba da nas udaljavaju već spajaju i obogaćuju.

Bila je to priča o albino mačetu koje na šapama ima prst više, zbog čega je nepoželjno u družini kratkodlakih mačaka, koju je napisala Silvija Otašević čije su dve knjige beogradski đaci proglasili za najbolje i dodeli im Dositejevo pero, autorka besplatanog sajta "Caka za đaka" napravljenog u nameri da pomogne "očajnim malim piscima" da sastavima i domaćim zadacima iz srpskog prilaze bez straha.

Dodela nagrada i promocija priče Jasminke Petrović koja je jedan od njavoljenijih dečijih pisaca današnjice, po čijim knjigama su snimljena dva filma "Zlogonje" i "Leto kada sam naučila da letim", upriličena je na veliki jubilej - dan rođenja Dušana Radovića (1922-1984), koga nazivaju i "Dobrim duhom Beograda".

Duško Radović imao je poseban odnos prema deci, govorio je da za njih treba pisati kao za odrasle, samo mnogo bolje. Malim slušaocima prvi se obratio sa "Poštovana deco".

Dušan Radović

Duško Radović / Printskrin: YouTube/Mala Vracka

Generacije i danas stasavaju uz njegovog "Strasnog lava" i "Kapetana Piplfoksa", a pamte ga i po kultnim emisijama "Na slovo na slovo", "Hiljadu zašto" i "Poletarac". "Sve što raste, htelo bi da raste", himna je manifestacije "Radost Evrope" koja se održava u Beogradu od 1969. godine.

Napisao je scenarije za brojne emisije, medu kojima je i „Na slovo na slovo" sa Mićom Tatićem i lutkom Aćimom u glavnim ulogama.

Najpoznatiji je po kultnoj emisiji "Beograde, dobro jutro" u kojoj je od 1976 do 1983. godine slušaoce Studija B zabavljao aforizmima, objavljenim u tri knjige prodate u 300.000 primeraka.

Bio je autentičan i inovativan stvaralac, društveni kriticar, analiticar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta, zato mnogi smatraju da je jedinstven fenomen naše kulture.

Večeras će u Malom pozorištu Duško Radović biti održano posebno veče na kojem će o "Dobrom duhu Beograda" govoriti između ostalih Matija Bećković, autorka kapitalne monografije "100 godina Duška Radovića" Zorica Hadžić, Bisera Velentanlić, za koju je kao i za Arsena Dedića pisao pesme.

Veliki jubilej obeležava se širom Srbije, a Matica srpska u Novom Sadu naredne nedelje organizovaće skup "Duško Radović za velike, a malo i za male".

(Telegraf.rs/izvor: duskoradovic.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    29. novembar 2022 | 13:29

    Legenda hvala mu na svemu bio je svetlo u mračnom tunelu.

  • Crna Gora

    29. novembar 2022 | 12:26

    Za druge se navija, Partizan se voli!!! Dusko Radovic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA