• 2
 ≫ 

Pronađeni transkripti velikog filozofa: "To je kao da smo našli novu Betovenovu kompoziciju"

 ≫ 

Više od 4.000 stranica beležaka sa predavanja Georga Vilhelma Fridriha Hegela pronađeni su u biblioteci nadbiskupije Minhena i Frajzinga

 • 2
Hegel spisi

Foto-montaža: Profimedia/Alamy/ART Collection, Shutterstock

Biograf koji je istraživao nemačkog filozofa Hegela otkrio je pravo "blago" prethodno nedokumentovanih predavanja koja bi mogla da promene shvatanje jedne od vodećih figura moderne zapadne filozofije, navodi Gardijan.

Više od 4.000 stranica beležaka sa predavanja Georga Vilhelma Fridriha Hegela pronašao je Klaus Fiveg u biblioteci nadbiskupije Minhena i Frajzinga.

- Otkriće ovih manuskripta je isto kao kada bismo pronašli novu Betovenovu kompoziciju ili nikad viđenu sliku Konstabla - rekao je Fiveg, profesor na nemačkom Univerzitetu Fridrih Šiler u Jeni.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Statua Hegela u Berlinu, Foto: Profimedia/ddp USA/PRESSCOV

Prema njegovim rečima, na prvo čitanje dolazi se do "svežeg" razumevanja toga kako je Hegel formirao svoje uticajne ideje o estetici, filozofiji oko lepote i umetnosti, i kako je analizirao Šekspirove drame da bi mu pomogle u razvijanju ideja.

Transkripte je, smatra se, napisao Fridrih Vilhelm Karov, jedan od prvih studenata na Univerzitetu Hajdelberg, koga je podučavao Hegel dok je tamo predavao, između 1816. i 1818. godine.

Hegelove ideje i rad poznati su po teškoći razumevanja. Britanski filozof Bertrand Rasel opisao ga je kao "najtežeg za razumevanje među velikim filozofima".

Video: Ovako posluju kineske trijade: Umetnost i filozofija organizovanog kriminala i piraterije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Teodora

  29. novembar 2022 | 18:52

  Na fakultetu ucila ovo i ono, polagala, dosla do Hegela i zapela. Nikako razumeti sta je pisac hteo da kaze. Resilo se i to, a sa ove distance sad mislim da bih volela procitati i nesto od toga. O tempora...

  8
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok