• 0
 ≫ 

Objavljeni dobitnici Nagrade Vukove zadužbine

 ≫ 

Nagrada Vukove zadužbine za umetnost i nauku dodeljuje se za period novembar 2021 novembar 2022. godine

  • 0
štednja, novac

Foto: Unsplash

Goran Petrović i Dragoljub Perić dobitnici su Nagrade Vukove zadužbine iz Beograda za umetnost i nauku za 2022. godinu, saopštili su iz zadužbine.

Književnik Goran Petrović Nagradu za umetnost Vukove zadužbine dobio je za dvoknjižje "Papir" i "Ikonostas", IK "Laguna", Beograd, 2022. godine.

Odbor za dodelu Nagrade za umetnost, kojim je predsedavao akademik Svetislav Božić, predsednik Odbora, odluku je doneo većinom glasova, istakao je da reč o delima suptilnog pripovedača, autora koji je svojim stvaralaštvom otmeno i kreativno - sugestivno oplemenio srpsku prozu tonom posvećenog tragalaštva i umetničke realizacije najvišeg ranga.

Misao Gorana Petrovića odano šumori kroz utihnute zone urbane srpske misli, mirom koji obnavlja portu naše duhovnosti i vraća sjaj u naša posrtanja, istakli su članovi žirija.

Profesor Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, Dragoljub Perić, Nagradu Vukove zadužbine za nauku dobio je za knjigu "Pramen magle, polje pritisnuto, Neobični junaci Srpske usmene epike" Akademska knjiga Novi Sad, 2022. godine.

Članovi Odbora za Nagradu za nauku, kojim je predsedavao prof. dr Slobodan Grubačić, dopisni član SANU, predsednik Odbora, istakli su da je knjiga Dragoljuba Perića plod višegodišnjeg bavljenja autora usmeno epikom i usmenim folklorom šire (...), a ujedno je koherentno osmišljeno koncipirana i fokusirana na figuru epskog junaka koji je uvek pod pritiskom istorije, žanra i mita.

Ukrštajući nekoliko kriterijuma, Dragoljub Perić izdvaja tipove junaka srpske usmene epike prema njihovoj prirodi, vodeći računa o temeljnim segmentima folklornog elementa sveta...

Nagrada Vukove zadužbine za umetnost i nauku dodeljuje se za period novembar 2021 novembar 2022. godine, biće dodeljena u toku 2023. godine.

Video: U Hamburgu otvorena izložba Vuk i Nemci: Priča o Vukovoj saradnji s Geteom i braćom Grim

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima