"Danas mladi ne znaju da čitaju. Bude im dosadno i nakon 20 strana prekidaju"

Pisac Aleksandar Marić je upozorio da se srpska književnost danas mora suočiti sa tim da gubi uticaj i da mladi sve manje čitaju.

  • 1
Knjiga Foto: Pixabay

Pisac Aleksandar Marić nedavno je objavio roman epske fantastike "Koloros - Božiji gnev", koji nosi duhovnu poruku, a smatra da srpska književnost mora ići u korak sa vremenom kako ne bi izgubila mlade čitaoce.

Marić je rekao Tanjugu da je "Koloros - Božiji gnev" prvi deo planirane trilogije čiji se nastavak može očekivati već iduće godine.

"Retko se roman epske fantastike završava jednim delom. U 'Kolorosu' priča pušta svoje krakove i širi se sa puno likova i dešavanja", rekao je Marić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, jedan njegov roman morao bi da ima bar 1.000 strana kako bi mogao da dobro prikaže "svaki lik, koji ima svoju dušu, sudbinu, fortunu koju sledi".

"Roman je baziran na tome da se prenese jasna poruka. Svaki moj roman je protkan duhovnošću. Malo je da se ograničim na jednu knjigu", naglasio je mladi pisac.

Marić je prošle godine obajvio svoj prvi roman "Pismo iz budućnosti", a potom i "Šesti božji izaslanik", dok je "Koloros - Božiji gnev" dobio ideju posmatrajući probleme današnjice, želeći da da svoju poruku predstavi kroz svet mašte i kao svojevrsnu filmsku priču.

Roman "Koloros - Božiji gnev" govori o kraljevstvu Grung, čiji su ljudi oholi i gordi i odriču se boga Kolorosa, živeći živote ispunjene strašću. Sve potiče od kralja koji je izvor svih grehova, a ljude slede njegov primer i postaju grešni.

Koloros se razgnevio jer smatra da je njegova greška što je ljudima dao toliko razvijene umne sposobnosti da ga se odriču. To želi ispraviti uzdižući životinje, dajući im svest i umne sposobnosti ispod nivoa ljudi, ali iznad životinja, kako bi im poslednja misao bila zahvalnost Bogu.

Bez obzira što je naziv "Koloros - Božiji gnev", a prethodni "Šesti božiji izaslanik", Marić ističe da nije pisao romane koji su blisko i direktno vezani sa religijom.

"Svaki lik ima neki svoj momenat koji ukazuje na neki duhovnu pouku. Čitalac ju prima nesvesno, bez pomisli da sam zašao u religiju direktno. Želeo sam da nesvesno učitate priču i shvatite stvari koje propoveda naša religija", rekao je Marić.

Na početku romana "Koloros - Božiji gnev" Marić je napisao da radnja "nije prošlo vreme nego buduće".

"Roman je smešten u daleku prošlost, ali to ne ograničavam i ne kažem da je pre toliko i toliko godina. Može da bude i budućnost", objašnjava pisac.

Govoreći o uticajima, Marić kaže da je pisca "Gospodara prstenova" i "Hobita" Dž.R.R. Tolkin "što se tiče epske fantastike remek delo i uzor svima", ali da su za njega ipak glavne inspiracije bili francuski pisci Aleksandar Dima i Viktor Igo.

"Kod njih ima puno dijaloga, lepih opisa, puno radnje i dešavanja, uvek neka misterija. Svaki delić dobija smisao na kraju, ništa se ne pojavljuje bez razloga. Trudim se da fantasiku pišem na način blizak njihovom", rekao je Marić.

Knjiga Foto: Pixabay

Iako piše i scenario, sa ciljem da njegovi romanu budu ekranizovani, pošto ih već vidi "u glavi kao filmove", Marić priznaje da na njega pokretne slike nisu imale uticaja jer ih ne gleda preterano, i ranije je samo čitao knjige.

"Čitanje je put ka oslobađanju uma za stvaranje novih ideja i dela. Ako gledam slike drži pažnju on što je slikar zamislio. Kad čitate ne morate da vidite iste slike kao autor romana", istakao je pisac.

Marić je upozorio da se srpska književnost danas mora suočiti sa tim da gubi uticaj i da mladi sve manje čitaju.

"Zašto? Zato što je ovo brzo vreme. Možete da pogledate za 45 minuta seriju, a knjigu od 400 strana ne može pročitati za dva sata. Danas mladi ne znaju da čitaju. Bude im dosadno i nakon 20 strana prekidaju", ocenio je Marić.

Potrebno je ići uz vreme i mora se promeniti stil pisanja u domaćoj književnosti, predložio je Marić.

"Baš zbog toga sam počeo da mnogo radnje smeštam u romane. U 'Šestom božijem izaslaniku' ima 300 strana i svaka ima neko dešavanje sa mnogo dijaloga i radnje", naveo je Marić.

Prema njegovim rečima, iz iskustva i razgovorima sa drugarima je zaključio da je takav pristup jedini način da se održi koncentracija današnjih čitalaca.

Iako je završio Saobraćajni fakultet Marića očekuju master studije u Rimu na menadžmentu u filmskoj industriji. Za boks kaže da je plemeniti sport koji mu je promenio život i kojim se bavi rekreativno.

"Neke prave vrednosti spoznao sam tek kad sam krenuo na boks. Uticalo je na moje samopouzdanje i sigurnost. Kako sam jačao telo, tako sam i um jačao. Drugačije je polagati ispite sa samopouzdanjem nego kad se plašite", istakao je Marić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Penzioner

    21. decembar 2022 | 15:38

    Za mojih 70 god. života pročitah preko 2000 knjiga domaćih i stranih pisaca, prevode i originale. Ne prođe dan a da ne pročitam barem desetak strana. Objektivno mogu da tvrdim, barem po mom ukusu, da solidan broj pisaca novijeg datuma piše veoma dosadne romane pa se ne čudim da mlađi naraštaji napuštaju čitanje na samom početku. Nekoliko puta sam i ja ostavljao nepročitana dela i nisam bio siguran ko se više namučio ja čitajući ili autor pišući.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA