• 0

Emiru Kusturici nagrada "Dejan Medaković" za knjigu "Vidiš li da ne vidim"

Kako je žiri naveo u obrazloženju Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu - putopis u životopis Petera Handkea.

  • 0
Kustendorf nagrada Drvo života Petar Božović Emir Kusturica

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Žiri za dodelu nagrade "Dejan Medaković" doneo je jednoglasnu odluku da nagradu "Dejan Medaković" Izdavačkog preduzeća "Prometej" za 2022. godinu dodeli knjizi Emira Kusturice "Vidiš li da ne vidim" u izdanju Srpske književne zadruge (Beograd, 2022), saopštili su organizatori dodele nagrade.

Kako je žiri naveo u obrazloženju Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu - putopis u životopis Petera Handkea.

"Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti" piše u obrazloženju nagrade gde se dodaje da je Kusturicina knjiga istovremeno i o vlastitom odrastanju i detinjstvu.

Prožeta ličnim opservacijama i impresijama, u stalnom preplitanju sa literaturom, opsednuta karakterom i opisom hodača po žici na gradskom trgu /sajli iznad Drine kod Višegrada, sa bogatim reminiscencijama na filmsku umetnost, osobito na Nebo nad Berlinom Vima Vendersa, i Kusturičina knjiga je putopis.

U tom putopisu centralna figura je njen junak, Petar Apostol Speleolog, istraživač zaboravljenih starina, etičkih i estetskih.
Handke je časni primerak onih koji su podneli najveće žrtve u borbi za pravo na svoju Istinu, koja ne mora nužno biti i jedina jer takve, jednoumne istine nema niti je može biti.

Knjiga Emira Kusturice je filozofski traktat kad i novinska reportaža, putopisni brevijar kada i filmski žurnal, biografsko štivo kad i memoarska literatura, ljubavna ispovest kad i hronika zločina i mržnje, esej o kategorijalnosti vremena kad i lirsko hodočasničko putovanje od Višegrada, Sarajeva, Mećavnika, Stokholma do Velike Hoče.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok