Udruženje književnika Srbije najavilo projekte za 2023. godinu: "Za pisanu reč nema nepremostive barijere"

Za Udruženje književnika Srbije 2023. godina će biti značajna ne samo po jubilarnim 60. Beogradskim međunarodnim susretima pisaca, na kojima se očekuje dolazak nekoliko svetski poznatih književnika, dobitnika najprestižnijih nagrada, već i po dodatnoj afirmaciji dosadašnjih projekata

  • 0
biblioteka knjiga Foto: Unsplash/Iñaki del Olmo

Pisac koji je dobar, po pravilu je i otpor opštoj, komfornoj osrednjosti - rekao je, pored ostalog, književnik Miloš Janković, novoizabrani predsednik UO UКS, prilikom obraćanja na prvom Radnom ručku upriličenom za predstavnike medija.

Za Udruženje književnika Srbije 2023. godina će biti značajna ne samo po jubilarnim 60. Beogradskim međunarodnim susretima pisaca, na kojima se očekuje dolazak nekoliko svetski poznatih književnika, dobitnika najprestižnijih nagrada, već i po dodatnoj afirmaciji dosadašnjih projekata, ali i promociji novih aktivnosti koje bi trebalo dodatno da unaprede i pospeše rad krovnog udruženja srpskih pisaca - istakli su članovi novoizabranog Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije (UКS) na prednovogodišnjem druženju sa predstavnicima medija, upriličenom u sredu, 28. decembra.

- Uverili smo se mnogo puta do sada da književnost spaja kontinente i u strašnim vremenima, te da za pisanu reč nema nepremostive barijere, nema granica. Nema razloga da tako ne bude i nove, pa i svake naredne godine. Кnjiga je najbolji prijatelj i poligon za maštu, ali i opomena na smutna vremena i poslednja odbrana zdravog razuma. Sve intrigantnije i primamljivije postaju kreacije veštačke inteligencije, ali teško da će se zameniti reč iza koje stoji pisac koji je, ako je dobar, po pravilu i otpor opštoj, komfornoj osrednjosti - kaže Miloš Janković, novoizabrani predsednik UO UКS.

Janković je naveo da će tokom 2023. godine biti održane i druge, već tradicionalne književne manifestacije UКS, kao što su Dani Ćirila i Metodija, Mladi dolaze i Međunarodni Mrčajevački pesnički susreti, a da će biti organizovan i niz novih aktivnosti, formirane nove sekcije i pokrenuti novi projekti. On je, takođe, istakao važnost „podmlađivanja“ Udruženja, ali i značaj mnogo intenzivnije saradnje sa medijima, kako bi Udruženje svoju reprezentativnost i umetničku kompetentnost pokazalo i svojom medijskom vidljivošću.

Na nedavno održanoj Izbornoj skupštini Udruženja književnika Srbije, članovi UКS su glasali za novi saziv Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Veća časti ove najstarije umetničke, esnafska institucije u Srbiji. Na konstutivnoj sednici, održanoj neposredno iza Izborne skupštine, za predsednika UO UКS jednoglasno je izabran Miloš Janković koji je potom imenovao književnicu Gordanu Vlajić za svog zamenika, a za potpredsednike književnike Vidaka Maslovarića i Gorana Labudovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA