Održana komemoracija Dejanu Tiagu Stankoviću: Kinoteka bila mala da primi sve ožalošćene

"Nikada nisam upoznala biće koje je toliko volelo život. Bio je toliko voljen privatno, ali i kao pisac"

  • 1
Komemoracija, Dejan Tiago Stanković Foto: Miloš Tešić/ATAImages

U Jugoslovenskog kinoteci održana je danas komemoracija prerano preminulom srpskom i portugalskom književniku Dejanu Tiagu Stankoviću, koji je preminuo iznenada u 57. godini u svom domu u Lisabonu.

Sala kinoteke je bila mala da primi sve one koji su želeli da odaju počast Dejanu Tijagu Stankoviću, jednom od najboljih srpskih pisaca nove generacije.

Komemoracija, Dejan Tiago Stanković Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Porodica, prijatelji, poznanici, kolege, oni koji su sa njie provodili sate u razgovorima, nisu sakrivali tugu na licima.

Glumci, pisci, pesnici, političari, netremice su gledali ispred sebe, kao da očekuju da se sa vrata pojavi njihov prijatelj i kaže, “Šalio sam se”

Akademik Dušan Kovačević stigao je medju prvima, a tu su i Žarko Korać, Goran Marković, Jelena Đokić, Milica Mihajlović, Milan Ćulibrk, Dušan Petričić, Gorčin Stojanović, Đorđe Miketić, Antonela Riha, Neven Bošković...

Komemoracija, Dejan Tiago Stanković Foto: Miloš Tešić/ATAImages

– Sećam se kada je do mene stigao rukopis „Zamaleka“, a ja nisam znao ništa o piscu… Međutim, odmah sam video da je to dobra knjiga. Tiago je imao ono što se zove „laka ruka“. Kroz tu njegovu laku ruku, pišući o svakodnevnim događajima, dolazilo je nešto što je prava umetnost i prava književnost. „Zamalek“ nije bio u najširem izboru nijedne naše nagrade. Njemu je to smetalo, a ja sam mu govorio: „Tebe vole čitaoci“ – govorio je Srđan Krstić, urednik u „Laguni“ koja je izdavala godinama Tiagove knjige.

Sledeći je za govornicu izašao poznati reditelj Goran Marković.

Komemoracija, Dejan Tiago Stanković Foto: Miloš Tešić/ATAImages

– Šta se događa kada umre pesnik? Odlazi neko ko je o nevažnim događajima pronalazio posebnost. Tiaga sam uvek smatrao pesnikom. Otišao je u trenutku kada je toliko obećavao, kada smo nestrpljivo čekali čime će nas novim očarati. Ono što je utešno je da iza njega ostaju dela koja će najbolje svedočiti o ovom vremenu kada ono prođe - istakao je Marković i dodao:

- Dejana Tiaga Stankovića sam oduvek smatrao pesnikom, ne samo zbog onoga što je pisao već i zbog načina na koji je živeo, kako je govorio, kako se ponašao. Pesnici su posebni ljudi, ne liče na ostale, najviše po tome jer pet para ne daju na to šta je za njih korisno, zdravo, šta poseduju i šta o njima misle drugi. Oni imaju svoju pesničku dušu koja ih vodi kuda ona želi pa se pesnikov put zapravo ne dovodi u pitanje - govorio je proslavljeni reditelj, kao i:

Komemoracija, Dejan Tiago Stanković Foto: Miloš Tešić/ATAImages

- Njegova smrt liči na nestanak struje usred filma koji nas je sav uzbudio... na laž. On je uspeo da uhvati suštinu, duh prostora i da to zabeleži svojim stilom. Siguran sam da niko u ovoj sali ne može da veruje da više nema Dejana Tijaga Stankovića - zaključio je Goran Marković.

Dušan Kovačević je u svom govoru podsetio da je Tiaga upoznao u Lisabonu 2006. godine kada je u ambasadu „ušao nasmejan čovek“.

Zatim je pušten video sa slikama iz života poznatog pisca, sa decom, bratom, prijateljima...isečci iz emisija, a u publici se smenjuju smeh i suze.

Reditelj Predrag Ličina je kazao da bi mu Tiago sad rekao "da budem kratak i jezgrovit, da pričam na srpskom, jer me na hrvatskom ljudi neće razumeti"

Glumica Hristina Popović je navela da će joj njegove šale i specificni smisao za humor nedostajati do kraja života.

– Rekao mi je da je preveo „Profesionalca“ na portugalski. Dejan je znao kada negde sednemo da priča portugalski, engleski i srpski u isto vreme. Bio je satkan od energije i šarma. Tiagov prebrzi odlazak podsetio me je na prerani odlazak Mike Oklopa u San Francisku. Stanković je pisao dovoljno da ga se zauvek sećamo kao darovitog pisca. I danas kada čujem za Lisabon i Portugal, ja vidim mladog i nasmejanog čoveka koji kaže: „Ja sam Dejan Stanković, drago mi je da vidim nekog od naših“ – evocirao je uspomene Kovačević.

Glumica Hristina Popović bila je velika prijateljica Tiaga Stankovića i o njemu je govorila sa puno ljubavi i tuge:

– Tiagove šale i vrlo specifičan humor će nedostajati do bola. Nikada nisam upoznala biće koje je toliko volelo život. Bio je toliko voljen privatno, ali i kao pisac. Dejan je verovao u ljude. Znate, ima onih kada odu, a još jače su tu – rekla je Popovićeva kroz suze.

Datum sahrane biće kasnije objavljen.

(Telegraf.rs/Nova.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    30. decembar 2022 | 00:10

    Njegove knjige su odlične, počivao u miru. Bilo bi sjajno kada bi se snimio film po knjizi Estoril.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA