Deda Čarlsa Simića bio član „Crne ruke“, komandovao napadom na dvor Obrenovića

Pesnik koji je veći deo života proveo u Americi ima uzbudljivo poreklo

  • 3
Čarls Simić Charles Simic Printskrin: Youtube/KBF

O poreklu slavnog pesnika Čarlsa Simića, koji je napustio svet 9. januara 2023, dosad se znalo veoma malo. Sem da je rođen u Beogradu i da je kao mlad otišao u Ameriku, drugih podataka o njegovim korenima nije bilo. Zahvaljujući istraživanju portala Poreklo, došlo se do brojnih i izuzetno zanimljivih informacija.

Najzanimljiviji podatak iz porodične istorije Čarlsa Simića jeste da je unuk zaverenika takozvanog Majskog prevrata 1903, u kojem je ubijena vladarska porodica Obrenovića, Aleksandar i Draga.

Čarlsov deda po majci Lazar Matijević je kao potporučnik je komandovao vodom koji je jurišao na dvor Obrenovića. Deda Lazar docnije je imao bogatu vojničku karijeru, učestvovavši u Balanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, za šta je dobio orden Кarađorđeve zvezde sa mačevima IV reda.

I po očevoj liniji, Čarls dolazi iz značajne porodice. Njegov deda Živojin Simić bio je ugledni beogradski industrijalac.

Roditelji Čarlsa Simića su bili veoma obrazovani – otac Đorđe bio je inženjer, a majka Jelena profesor muzike. Još jedan dosad nepoznat podatak – Čarls je imao i rođenog brata Milana.

Sve ovo i još mnogo drugih zanimiljivih podataka o poreklu Čarlsa Simića pročitajte na portalu: Poreklo (link:https://www.poreklo.rs/2023/01/10/poreklo-pesnika-carlsa-dusana-simica/)

Video: Mesto pogibije kneza Mihaila Obrenovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    11. januar 2023 | 09:59

    Većina najvećih Srba otišlo u Ameriku...ili ubijeno 1941.-46.

  • Moravac

    11. januar 2023 | 12:15

    Mnogo je dobar taj podatak da je ucestvovao u pogubljenju najsvetije dinastije Obrenović koja je najzaslužnija što postojimo ....

  • Jovan Ktć

    11. januar 2023 | 16:38

    Podatak da je njegov deda učestvovao u ubistvu kralja Aleksandra i kraljice Drage nije pohvalna za njegovu porodicu. Njemu svaka čast za poeziju, kojom se proslavio u Americi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA