≫ 

Jelena Bačić Alimpić najčitanija književnica u 2022. u Subotici: Trudnica učlanila svoju još nerođenu bebu

Jelena Bačić Alimpić je sada već tradicionalno najčitaniji domaći autor u Subotici

  • 0

Po podacima Gradske biblioteke u Subotici, Jelena Bačić Alimpić najčitaniji je domaći autor u protekloj godini, a kada su u pitanju strani književnici Subotičani su najviše čitali dela Lusinde Rajli.

Najmlađi sugrađani pretežno su pozajmljivali knjige Igora Kolarova, među kojima se izdvojio naslov "Ema i Agi". U prethodnoj godini Gradska biblioteka dobila je najmlađeg člana - bebu koja je u trenutku učlanjenja bila još u maminom stomaku, piše Subotica.com.

Na Pozajmnom odeljenju za odrasle tokom protekle godine bilo je više od 26 hiljada pozajmica, a među najčitanijim autorima su domaća književnica Jelena Bačić Alimpić i irska spisateljica Lusinda Rajli.

- Jelena Bačić Alimpić je sada već tradicionalno najčitaniji domaći autor, a njen novi roman "Nisam kriva" definitivno je najčitanija knjiga u 2022. godini. Kada su u pitanju domaći autori, veoma su čitane i knjige Miodraga Majića, kao i rano preminulog Dejana Stankovića Tiaga - objašnjava Maša Mladenović, bibliotekar u Gradskoj biblioteci.

- Od stranih autora, najčitanija je Lusinda Rajli, odnosno njene poslednje knjige "Izgubljena sestra" i "Mala Italijanka". Tu je i Fredrik Bakman, odnosno njegov naslov "Čovek po imenu Uve".

Na Dečjem odeljenju ptorekle godine bilo je 20 hiljada vraćenih naslova, a najčitanija bila je knjiga "Agi i Ema", Igora Kolarova, kao i knjiga "Kaljavi konj", Vesne Aleksić.

- Naša ponuda je veoma dobra, imamo mnogo novih naslova. Prošle godine najčitaniji autori bili su Jasminka Petrović, Uroš Petrović i Igor Kolarov. Školarci pretežno uzimaju lektire, ali veoma tražene su i enciklopedije, kao i stripovi - priča Marijana Tenodi, bibliotekar na Dečjem odeljenju.

Među 2.200 članova, koliko je prošle godine bilo na Dečjem odeljenju, deca su svih uzrasta.

- Prošle godine smo imali jednu zanimljivu situaciju. Trudnica je pred porođaj došla da učlani svoju tada još nerođenu bebu. Našeg najmlađeg člana upoznali smo nekoliko meseci kasnije, kada ga je majka dogurala u kolicima - priseća se sa osmehom Tenodi - Imamo mnogo članova jaslenog uzrasta i to zahvaljujući bogatom fondu knjiga namenjenih baš za bebe. To su mekane, taktilne i interaktivne knjige.

(Telegraf.rs/Subotica.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA