"Raniš psa da te ujede": Ovim je rečima Sterijin otac prokomentarisao njegovu komediju "Kir Janja"

Popović je najznamenitija ličnost rođena u Vršcu

  • 0
Jovan Sterija Popović Jovan Sterija Popović / Foto: Wikimedia/Jovan Popović

Veliki komediograf, osnivač srpske drame, Jovan Sterija Popović rođen je 13. januara 1806.godine u Vršcu, u trgovačkoj porodici. Deda po majci je bio poznati slikar Nikola Nešković.

Popović je najznamenitija ličnost rođena u Vršcu. Gimnaziju je učio u Vršcu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Pešti; prava u Kežmaraku u Slovačkoj. Po završetkustudija (1830.) bio je profesor, a od 1835. godine, kada je položio advokatski ispit, advokat u Vršcu. Za načelnika Ministarstva prosvete postavljen je 1842. godine. Sterija je osnovao Društvo srpske slovesnosti (sada Srpska akademija nauka i umetnosti) i Narodni muzej. Postavio je i temelje modernom školstvu Srbije i bio pisac mnogih udžbenika.

Napisao je prve prave tragedije na srpskom jeziku i genijalne komedije. Kao tragičar, po uzoru na velike francuske i nemačke tragičare, opisivao je događaje iz istorije srpskog naroda. Njegovom tragedijom "Smrt Stefana Dečanskog" otvara se 1841. godine beogradsko pozorište "Teatar na đumruku".

Jovan Sterija Popović Foto: Wikimedia

Sterijini književni počeci vezani su za mladalačko pisanje poezije, i prevođenje sa grčkog. Njegov otac je bio Grk, (a moguće Cincarin), kasnije mu je bio inspiracija za Kir Janju jerje bio veliki cicija.

Kad je Sterija iz Beča poslao ocu svoju knjigu i kad ju je starina pročitao, prepoznao u njoj sebe, kažu da je rekao:

- Raniš psa da te ujede!

Najpoznatije komedije su mu: Laža i paralaža (1830), Tvdica (1837), Pokondirena tikva (1830), Ženidba i udadba (1841), Rodoljupci (objavljeni posmrtno), Zla žena (1838), Pomirenje (1841), Beograd nekad i sad (1853)…

Bio je pod uticajem Molijera, sa naročitim darom za satiru.

Povodom obeležavanja 150-godišnjice rođenja i 100-godišnjice smrti Jovana Sterije Popovića ustanovljeno je 1956.godine Sterijino pozorje, kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta, takmičarskog karaktera. Održava se u Novom Sadu svake godine krajem maja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA