Nagrada "Beogradski pobednik" pripala književniku Goranu Petroviću

Roman "Papir sa vodenim znakom" Gorana Petrovića izdvojio se svojim poetičkim i stilskim osobenostima

  • 0
Goran Petrovic Printskrin: Youtube/Laguna

Nagrađivani književnik Goran Petrović dobitnik je nagradu "Beogradski pobednik" za svoj novi roman "Papir sa vodenim znakom", otkrio je stručni žiri danas u susretu sa medijima u Biblioteci grada Beograda, inače osnivača ovog važnog priznanja.

Svečana dodela nagrade laureatu će biti organizovana 26. januara u prostorijama Biblioteke.

Nagrada se sastoji od statuete Pobednika, autora - akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, plakete i novčanog iznosa od 10 000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Odluka za nagradu je doneta većinom glasova - predsednik žirija profesor dr Predrag Petrović i članovi dr Nataša Anđelković i prof. dr Petar Pijanović glasali su za roman Gorana Petrovića, dok su dr Vesna Trijić i dr Slađana Ilić glasali za reditelja Emira Kusturicu i njegov roman "Vidiš li da ne vidim" o austrijskom književniku i Nobelovcu Peteru Handkeu.

Kako je istakao žiri, roman "Papir sa vodenim znakom" Gorana Petrovića u izdanju kuće "Laguna" izdvojio se svojim poetičkim i stilskim osobenostima, a autor se odlučio da radnju romana smesti u rani novi vek i renesansu.

Time je pisac Petrović, nadovezajući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj formi - groteska, burleska, parabola, kao i bokačovska lascivnost, navodi žiri u obrazloženju.

- Iako je priča smeštena u doba renesanse, ona se može čitati kao alegorija i dijalog sa našim vremenom gde se prepoznaju teme kao problem položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje epohalnih političkih kretanja - zapisao je žiri u obrazloženju.

Podsetimo, žiri Nagrade "Beogradski pobednik" izdvojio je sledeće knjige u najuži izbor za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku u 2022. godini: "Vlastelinstva" Bojana Vasića (Treći Trg / Srebrno drvo), "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića (Laguna), "Vidiš li da ne vidim" Emira Kusturice (Srpska književna zadruga), "Mir i mir" Mirjane Novaković (Laguna), "Papir sa vodenim znakom" Gorana Petrovića (Laguna) i "Teferič na Slaviji" Sanje Savić Milosavljević (Bedem knjige).

"Nagrađena knjiga Gorana Petrovića može se čitati i samostalno kao deo zamišljenog ciklusa romana-delte, koja u našoj savremenoj književnosti otvara nove poetičke i žanrovske mogućnosti reaktuelizacije velike, romaneskne celine", zaključio je žiri nagrade "Beogradski pobednik".

Takođe, uži izbor je uključio i sledeće romane - “Hodočašće u Sodomu” Jovice Aćina (Službeni glasnik), “Šapati male Vlaške” Slavica Garonje (Prometej), “Mrtvi na dodir” Ane Marije Grbić (Geopoetika), “Iz mrtvog ugla” Ivane Dimić (Laguna), “Muk” Goran Milašinovića (Laguna), “Kozji ustanak” Saše Mladenovića (Viaprint), “Ikonostas sveg poznatog sveta” Gorana Petrovića (Laguna), “Dečak sa Fanara” Saše Radojčića (Agora), “Mapa oproštaja” Siniše Soćanina (Laguna), “Bergotova udovica” Bore Ćosića (Lom).

Književna nagrada "Beogradski pobednik" je nastala 2021. godine, osnivač je Biblioteka grada Beograda, i prema predispozicijama, mogu konkurisati romani isključivo na srpskom jeziku objavljeni od 1. januara do 31. decembra te godine, laureat može biti samo jedan, a ne da deli nagradu sa drugim autorom, i sama nagrada se može osvojiti samo jednom.

Prethodni i ujedno prvi laureat "Beogradskog pobednika" 2022. bio je pisac Drago Kekanović za svoj roman "Privrženost" (Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2021).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA