Vreme čitanja: oko 2 min.

Avion se srušio, piloti danima lutali po pustinji: Pad letelice je bio inspiracija za "Malog princa"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mali princ" počinje pričom o pilotu koji je nasukan u pustinji

  • 0
Antoan de Sent Egziperi Antoan de Sent Egziperi / Foto: Wikipedia/Distributed by Agence France-Presse

"Mali princ" večno je delo dečje književnosti, jedno od onih koje možete čitati tokom celog života i pri svakom povratku u njemu pronaći nešto novo.

Negov tvorac, Antoan de Sent Egziperi je upamćen kao filantrop i pisac, ali njegovo glavno zanimanje bila je avijacija. Pre Drugog svetskog rata upravljao je avionima komercijalnih avio-kompanija i takmičio se u vazdušnim trkama, dok je kada se zaratilo upravljao izviđačkim misijama Slobodnog francuskog vazduhoplovstva u Severnoj Africi. Već je bio u četrdesetim kada se pridružio Vazduhoplovstvu i istakao se kao ratni pilot, iako je za tu dužnost u ono vreme smatran prestarim.

Mali Princ "Mali Princ", Antoan de Sent-Egziperi, 112 strana / Foto: Casey and Delaney/Unsplash

Njegova karijera u vazduhoplovstvu poslužila mu je kao povod za brojna dela, a baš je radnja „Malog princa” delom inspirisana nesrećom koju je pisac nekim čudom preživeo.

De Sent Egziperi i njegov navigator su se 30. decembra srušili u libijskoj pustinji tokom pokušaja da obore rekord u vazdušnoj trci Pariz-Saigon.

Obojica su preživeli pad, ali su ostali zaglavljeni u pustinji sa samo malom količinom hrane i gotovo bez vode.

Četiri dana su lutali pustinjom i skoro umrli od dehidracije, sve dok slučajno nisu naleteli na beduina koji im je dao vodu i prevezao ih na sigurno.

Pre nego što su naišli na svog spasioca, počeli su da doživljavaju teške halucinacije kao posledicu ne uzimanja vode. U početku su halucinacije bile slabe i samo slušne, ali su obojica ubrzo počeli da vide fatamorgane i doživljavaju detaljne vizuelne halucinacije.

De Sent Egziperi je opširno pisao o ovom iskustvu u svojim hvaljenim memoarima "Vetar, pesak i zvezde", objavljenim 1939. godine, ali je isto iskustvo koristio i kao inspiraciju za svoje najpoznatije delo "Mali princ".

Mali princ, The Little Prince, kratke knjige "Mali princ" / Foto: Pixabay

"Mali princ" počinje pričom o pilotu koji je nasukan u pustinji nakon avionske nesreće, a narativ sadrži nekoliko tema koje su piscu došle tokom njegovih halucinacija.

De Sent Egziperijev avion je nestao iznad Sredozemnog mora tokom njegove devete izviđačke misije 31. jula 1944. i od tada se on smatra mrtvim. Iako njegovo telo nikada nije pronađeno, ribar je pronašao njegovu srebrnu narukvicu u moru u blizini Marseja 1998. godine.

Dve godine kasnije ronilac amater naleteo je na olupinu aviona koji je odgovarao opisu de Sent Egziperijevog davno izgubljenog izviđačkog aviona, a francuske vlasti su pronašle letelicu 2003. Otkrile su da je to zaista njegov avion i da se verovatno njegovo telo raspalo među talasima decenijama ranije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA