≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu, gradonačelnik Đurić: "Ponosan sam"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trajaće do 13. marta

  • 0
Sajam knjiga u Novom Sadu Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Međunarodni sajam knjiga i 27. izložba umetnosti "Art ekspo" svečano su otvoreni u hali Novosadskog sajma, i trajaće do 13. marta.

Na ovoj manistefaciji predstaviće se dve stotine izlagača iz šest zemalja, a pripremljeno je i 140 različitih programa.

Prema rečima izvršnog direktora za sajamsku delatnost Borisa Nadlukača, ove godine očekuje se rekordan broj izlagača, ali i posetilaca.

"Očekuje nas niz interesantnih programa u Hali Master, uz predstavljanje pisaca, mogućnost kupovine knjiga po sniženim sajamskim cenama, i atraktivnim programima koje smo organizovali, verujemo da je to prava pozivnica za sve naše posetioce", ističe Nadlukač.

On dodaje da će u sklopu sajma, u četvrtak i petak biti organizovan i Sajam obrazovanja "Putokazi" na kom će biti predstavljeno oko 500 obrazovnih profila, programi za učenike svih uzrasta i programi na jezicima nacionalnih manjina.

"Pored Sajma knjiga i Sajma obrazovanja, očekuje nas i izložba koja je posvećena dvadesetogodišnjici nagrade 'Sava Šumanović' koji novosadski sajam dodeljuje i svi autori koji su u tom periodu nagrađeni biće predstavljeni u Auli Novosadskog sajma", istakao je Nadlukač.

Programi će do ponedeljka trajati od 10 do 20 sati, izuzev petka i vikenda kada će biti produženi do 21 čas, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Na svečanom otvaranju pored Milana Đurića, gradonačelnika Novog Sada, prisustvovali su Slobodan Cvetković, direktor Sajma i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, piše NSuživo.

"Ponosan sam što opet na jednom mestu imamo pisce, kritičare, izdavače i publiku. Napomenuo bih da imamo ove godine Novosadski sajam slavi svoj jubilej, 100 godina postojanja, i svi sajmovi koji se budu održavali ove godine će biti značajni. Svečana akademija nas očekuje 30. marta i onda peti mesec ono od čega sajam najviše puni budžet", naveo je prvi čovek Novog Sada i dodao:

"Proslavom i obeležavanjem titule Evropske prestonice kulture podignut na lestvicu. Cilj nam je da se zadržimo na toj lestvici i važno nam je da ulažemo u kulturu to je od izuzetnog značaja i za Grad Novi Sad i državu. To je tačka koja zbližava ljude, briše granice i ostaje kao motor koji pokreće dalje naše celokupno društvo", rekao je Đurić.

"Citirajući reči Matije Bećkovića koji je otvarajući prošlogodišnji sajam rekao „proglašavam Sajam knjiga u Novom Sadu zauvek otvorenim“, ne bih početak ovogodišnjeg sajma označio kao novi, već isključivo kao nastavak nečeg što je već otvoreno i što traje. Knjiga se u gradu koji je do prošle godine bio evropska prestonica kulture ne zatvara. U gradu koji je nosio tako veliku i značajnu titulu možemo samo da ispisujemo i otvaramo stranice novih. Svaka manifestacija koja promoviše ljubav prema knjizi je dragocena, a posebno me raduje što se istovremeno održava i izložba umetnosti, dok nas Sajam obrazovanja očekuje u narednim danima. Čuvajmo zato kulturno jezgro naroda, jezik kroz pisanu reč i negujmo kulturu čitanja koja je baza napretka svakog društva ", rekao je gradonačelnik Đurić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA