• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održana promocija knjige "Priručnik za solidan život" u UK Pardbrod

Vreme čitanja: oko 2 min.

Promocija knjige "Priručnik za solidan život" autorke Olivere Zulović, dobitnice književne nagrade "Politikinog zabavnika" za najbolju knjigu namenjenu mladima, održana je sinoć u UK Parobrod

  • 0
Prirucnik za solidan zivot

Foto: Promo

Osim autorke, o knjizi koju je izdao "Lom", govorile su Irena Špadijer, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu.

Knjiga priča priču o dvoje tinejdžera, Ljubi i Ljubici, koji postaju prijatelji u trenucima u kojima im se oboma u porodici dešavaju veliki lomovi. Ljuba živi sa roditeljima koji ne mogu da nađu zajednički jezik, i odlučuju da svako za sebe ljubav pronađe na drugom mestu, dok se Ljubica suočava sa bolešću majke. Oboje pokušavaju da nađu sebi svrhu u druženju koje se zasniva na špijunaži komšija dvogledom, kroz svetlarnik zgrade.

Dvogled je njihov mali prozor u tuđe živote koji spolja deluju savršeno, ali drugi pogled otkriva i druge istine. Jedan prozor odnosno zbivanja koja posmatraju, vode ih u avanturu u kojoj postaju i mali junaci.

Iskrenost dečijeg razmišljanja i pogleda na svet odraslih obogatila je knjigu višeslojnim poučnim porukama, koje prema rečima žirija priznanja "Politikinog zabavnika", prikazuju refleksivnu lepotu i tragiku odrastanja, zahvaljući kojima "Priručnik" postaje istinska generacijska knjiga, u kojoj će se prepoznati mlađi, ali i stariji čitaoci.

Prema rečima autorke, knjiga je posvećena upravo svim nesavršenim roditeljima, kako bi znali da nisu sami u greškama koje prave i odlukama koje donose. "Deca će svakako naći svoj put, na listi naših obaveza na prvom mestu treba da se nađe obaveza da im prenesemo empatiju", istakla je Zulović.

Olivera Zulović

Olivera Zulović/ Foto: Promo/ Tamara Paležević

Na pitanje kako definiše odlike solidnog života, Zulović je rekla da ne zna pravu definiciju, te da se i sama kao i drugi snalazi da nađe mesto i pravu meru u konfuziji u kojoj živimo, ali da je važno da radost nikad ne podrazumevamo. Govoreći o solidarnosti, ona je dodala da je danas, u eri potpunog individualizma, solidarnost autentično retka, a za nju važnija od svega.

Profesorka Špadijer, koja je član žirija nagrade Zabavnika, istakla je da se pomenuta nagrada dodeljuje gotovo pola veka, a da je ovo prvi put da je među čak 50 naslova, knjiga "Priručnik za solidan život" prvi izbor svih članova žirija, što već dovoljno govori o knjizi.

Ona je zaključila da je Priručnik sjajno napisana knjiga koja stilskim bravurama doprinosi neprestanom iznenađenju i donosi neverovatnu notu humora, kao i da je to priča o prijateljstvu i ljudskoj potrebi za prepoznavanjem srodnog bića sa kojim čini celinu, ali i nizom saveta i motiva.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok