Vreme čitanja: oko 1 min.

Preminuo Petar od Jadra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored toga bavio se slikanjem, vajanjem, duborezom, glumom i recitovanjem, pisanjem poezije, proze, dramskih tekstova i zdravica, za šta je više puta nagrađivan

  • 1
Novi Sad, Trg Slobode, Đorđe Balašević Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Danas popodne preminuo je Petar Petrović, dugogodišnji član KUD "Karadžić", pisac, glumac amater, zdravičar i slikar poznat i po umetničkom imenu Petar od Jadra. Tužna vest potvrđena je i iz Kluba pisaca "Vukovo pero", čiji je član takođe bio i koji je Petroviću krajem januara objavio prvi roman "Šejtan".

Petar od Jadra je rođen 20. decembra 1956. godine u Gornjem Dobriću, po zanimanju je bio mašinski inženjer, radio je u „Viskozi“, a do penzije u lipničkoj školi kao profesor fizike i osnova tehnike, pišu Lozničke novosti.

Pored toga bavio se slikanjem, vajanjem, duborezom, glumom i recitovanjem, pisanjem poezije, proze, dramskih tekstova i zdravica, za šta je više puta nagrađivan.

Pre romana "Šejtan", objavio je četiri zbirke pesama "Prokletije", "Atak, sinovče", "S verom u boga" i "Duša Srbinova", knjigu dramskih tekstova "Troboj" i kratkih priča "Kazivanja".

U Pozorištu KUD "Karadžić", za 35 godina, koliko je u njemu proveo, ostvario je brojne uloge i ostavio dubok trag, a za svoje zalaganje na Festivalu glumačkih ostvarenja dobio je i specijalnu nagradu "Petar Grujić" 2018. godine.

Igrao je u desetak pozorišnih predstava, bio i upravnik pozorišta kao i član Umetničkog saveta i Upravog odbora "Karadžića". Ostvario je brojne uloge u etno i dokumentarnim filmovima Dobrivoja i Dobrile Pantelić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tužno..

    12. mart 2023 | 17:22

    Počivaj u miru,baš mi je zao...Rano ste otišli...Vole Vas,cene i poštuju Vaši Jadrani ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA