Vreme čitanja: oko 2 min.

Promocija zbirke poezije u izdanju Kontrast izdavaštva

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mogu da imam" Maša Tomanović, 22. mart u 18h KC Grad

  • 0
Promocija zbirke poezije, Maša Tomanović

Foto: Promo

U razgovoru sa autorkom i ostalim učesnicima pokušaćemo da odgovorimo na neka važna pitanja koja pokreće Mašina debitantska pesnička knjiga, uz obavezno čitanje poezije.

Učestvuju:

  • Miloš Živković, pisac i književni kritičar
  • Anja Marković, pesnikinja
  • Maša Tomanović, autorka zbirke

Razgovor vodi: Ivan Isailović (urednik)

O zbirci su rekli:

Mi smo taj svetli mršavi čovek. Trči nam se, udahnuli bismo vazduh, poželeli bismo da imamo svoju volju. Kroz procese koji nas jedu, kroz raspadanje i negacije, kroz strasno tihovanje u belinama, krčeći put prema malim stvarima vrednim opevanja, kroz odrastanje u sintaksi, poezija Maše Tomanović reže hirurškom nežnošću. (Miloš Živković)

Subjektivni mentalni život je znatno bogatiji od načina na koji ga konceptualizujemo, rasuđujemo o njemu i izražavamo kroz jezik. U središtu mišljenja i jezika je pojmovna metafora, koja utiče i na jedno i na drugo. Odlaženje do nje, njeno uzimanje i pružanje pred nas neka su od dešavanja kojima prisustvujemo dok čitamo zbirku pesama Maše Tomanović "Mogu da imam". (Nađa Parandilović)

"Mogu da imam" je zbirka snova i želja koliko i zbirka pesama. Razračunavanje sa javom, potvrđivanje pripadanja: stihovi poput "ovo možeš smatrati svojim (...) to je / polovična osveta i fizički problem" ili "to je bila moja kuća iako mi nikada nije bila jasna" postavljaju čitaocu mapu unutrašnjeg sveta pesnikinje, a snolike predstave zahtevaju raščlanjavanje do konačnog razumevanja koje nikad ne dolazi. Baš taj osećaj frustriranosti čini ovu knjigu neverovatno privlačnom i svežom. (Milica Špadijer)

Maša Tomanović korice

Foto: Promo/ Kontrast izdavaštvo

O autorki:

Maša Tomanović rođena je u Beogradu 1995. godine. Završila je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Radila je kao urednica u IK Darma Books, trenutno je izvršna urednica u FMK knjige. Jedna je od moderatora u književnom društvu "Orfisti", i vodi jutjub podkast "Autoput i noć". Objavljivala je poeziju u regionalnim časopisima (Tema, Polja) i na portalima (Čovjek-časopis, Strane.ba). Bavi se književnom teorijom i kritikom.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA