Vreme čitanja: oko 3 min.

Monika Herceg u Beogradu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pozivamo vas na druženje i razgovor sa pesnikinjom i dramskom spisateljicom Monikom Herceg, koja nam dolazi u goste povodom objavljivanja knjige drama "Ubij se, tata" u izdanju Kontrast izdavaštva

  • 0
Monika Herceg u Beogradu Foto: Promo

Ovaj razgovor će biti dobra prilika da se čitalačka javnost podseti i njenih poetskih zbirki "Lovostaj" i "Vrijeme prije jezika", koje je Kontrast objavio prethodnih godina, ali i da se govori o autorkinom aktivističkom angažmanu na polju feminizma i borbe za prava migranata.

Učestvuju:

Vladislava Gordić Petković, književna kritičarka i teoretičarka
Tijana Grumić, dramska spisateljica i dramaturškinja
Monika Herceg, dramska spisateljica i pesnikinja
Razgovor vodi: Sara Arsenović, novinarka Radio Beograda 2.

O knjizi UBIJ SE, TATA (pet drama):

Disfunkcionalne porodice, siromaštvo, klasna nejednakost, propuštene prilike, zanemarivana deca, „branitelji”, ali pre svega i više od svega čežnja za ljubavlju, za priznanjem, za zagrljajem, samo su neke od tema koje u svojim intimnim, lirsko-poetskim dramama, objedinjenim pod naslovom Ubij se, tata, ispisuje jedna od najvažnijih pesnikinja regiona Monika Herceg. Dramska napetost koju osećamo dok čitamo ovih pet drama – od kojih su neke uspešno izvođene, a druge pak nagrađivane – ne odnosi se toliko na odnose među likovima koliko na istinsku, duboku ljudsku dramu koju svaki od njih proživljava i s kojom se mora nositi, bez mogućnosti da je podeli sa drugima. Stanje likova uvek je na rubu ili preko ruba egzistencije, životnih problema, no uprkos crnilu koje se nadvilo nad pejzaž, ti likovi, pre svega ženski, naziru u daljini svetlost.

„Monika Herceg ozbiljan je pisac i ovo je ozbiljan poetsko-dramski tekst, tako da se ona ne služi štakama i inim ortopedskim pomagalima ideologije. Ona ne piše o zlostavljanim ženama i o muškim zlostavljačima, ne bavi se klasnim razlozima siromaštva, svjesno izbjegava sva jednostavna objašnjenja grubosti, surovosti, odsustva zagrljaja, koja joj se nude sa svih strana, ali koja nepogrešivo vode lošoj, plakatnoj književnosti, nekoj od brojnih varijanti postmodernih socrealizama. Pritom, ona nesreću ne predstavlja samo kao nesreću, nije to fatalizam zle kobi. Samo što za razliku od svijeta mondenih i nedarovitih, njezin obiteljski svijet ne biva objašnjen nizom kolektivnih odgovora i ideoloških objašnjenja, nego individualnim estetskim, fabulativnim, moralnim činom.” – Miljenko Jergović.

Monika Herceg Foto: Promo/ Tanja Draškić Savić

O autorki:

Monika Herceg je rođena 1990. u Sisku. Nagradu Goran za mlade pesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis Početne koordinate dobila je 2017. godine. Knjiga je objavljena 2018. i nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pesnike, nagradom Fran Galović za najbolje književno delo na temu zavičaja i/ili identiteta, nagradom Slavić za najbolji prvenac objavljen 2018. godine i međunarodnom nagradom Mostovi Struge. Godine 2018. dobila je nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga pod naslovom Lovostaj. objavljena je 2019. Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom konkursu za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom takmičenju humoristično-satiričnog žanra Bal u Elemiru 2017. te nagradu Lapis Histriae 2019. i prvu nagradu na konkursu Biber 2019. za najbolju priču. Za zbirku poezije Vrijeme pre jezika, objavljenu 2020. godine, dobila je nagradu Zvonko Milković. Godine 2022. objavila je pet drama, objedinjenih pod nazivom Ubij se, tata, od kojih su neke nagrađene a druge uspešno izvođene na sceni. Članica je međunarodne mreže Versopolis, kao i uredništva časopisa Poezija Hrvatskog društva pisaca i urednica u istoimenoj biblioteci. Pesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na nekoliko jezika. Izbor pesama izašao je na francuskom jeziku (Ciel sous tension, L’Ollave, 2019).

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA