Vreme čitanja: oko 1 min.

Goran Petrović dobitnik Nagrade grada Beograda - despot Stefan Lazarević za 2022. godinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Goran Petrović dobio je Nagradu grada Beograda – despot Stefan Lazarević za knjigu "Ikonostas"

  • 0
Goran Petrovic Foto: Promo/ Nebojša Babić

Isti naslov ovenčan je Nagradom Vukove zadužbine iz Beograda za umetnost, i nagradom "Beskrajni plavi krug". Nagrada će biti dodeljena 19. aprila.

"Ikonostas" je nova priča, novi "tok" u Romanu delti Gorana Petrovića, koji čini i "Papir", univerzumu alegoričnih pripovesti čija se radnja raspliće od srednjeg veka do dana koje smatramo našim.

Srbija za vladavine despota Stefana Lazarevića, početak XV veka. Despotov prestoni dvor u Beogradu, koji tek što je izgrađen, treba opremiti prefinjenim baldahinima iz Dubrovnika, debelim perinama iz Pešte, neugasivim kandilima iz Soluna, svetozarnim ikonama sa Svete Gore… Donosiće ih nosači peške, natovarene na mazgama ili prevožene lađama, jedino ikonopisani sveci, njih stotinu, odlučuju da krenu put srpske prestonice sami, bez ičije pomoći.

Ikonostas Foto: Promo

Da ikone mogu da lete i putuju, zna se odavno, ali u ovoj fantastičnoj pripovesti Gorana Petrovića one će doživeti i mnoge nevolje, presretaće ih i Turci, i razbojnici, i morske nemani, i vremenske nepogode, dočekivati i klanjati im se vernici, mnoge će se zauvek izgubiti, a u despotov dvor stići će samo jedna, oštećena i gotovo neprepoznatljiva, pa ni despotov savetnik Konstantin Filozof neće razaznati o kojem se svetitelju radi…

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA