Vreme čitanja: oko 3 min.

U Udruženju književnika Srbije održana tribina u znak sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Održan je poetsko-istorijski program povodom obeležavanja Dana Muzeja žrtava genocida

  • 0
Klub Književnka, Sećanje na žrtve Holokausta Foto: Nikola Tomić

U svečanoj sali Udruženja književnika Srbije održan je poetsko-istorijski program povodom obeležavanja Dana Muzeja žrtava genocida, što je prva u nizu planiranih aktivnosti ovih institucija, a

na osnovu sporazuma o saradnji pozpisanog prošlog meseca.

Učešće su uzelii članovi Udruženja književnika Srbije: Miloš Janković, predsednik Udruženja, Bratislav R. Miovanović, glavni i odgovorni urednik Književnih novina koje već 75 godina objavljuje UKS, Vidak Maslovarić, potpredsednik UKS-a, Majo Danilović, član UO UKS-a, kao i književnici Radomir Andrić, Milko Grbović i Milena Severović.

Klub Književnka, Sećanje na žrtve Holokausta Foto: Nikola Tomić

O istorijskim aspektima govorili su dr Nenad Antonijević, muzejski savetnik i Gavro Burazor, kustos- pripravnik, obojica iz Muzeja žrtava genocida.

"Naša je dužnost, kao Srbi, da se sećamo svega što je u vezi sa žrtvama iz Drugog svetskog rata, koji su bili predmet holokausta, svega onoga što bi se mogli shvatiti kao zločin protiv čovečnosti. Muzej žrtava genocida i Udruženje književnika Srbije su potpisali ugovor o saradnji pre nekih mesec dana, čiji je ovo prvi korak predmet te saradnje, da zajednički pružimo napore na ovaj način i sećanje na nevino stradale. Muzej ima svoje zadatke, a Udruženje književnika Srbije i većina njegovog članstva svojim delima su se dotakli ove teme...", rekao je predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković, koji je pročitao svoju pesmu "Varijacije na zadatu temu".

Klub Književnka, Sećanje na žrtve Holokausta Foto: Nikola Tomić

Ispred Muzeja žrtava genocida govorio je dr Nenad Antonijević, muzejski savetnik. On je govorio o Drugom svetskom ratu i njegovim posledicama.

Gospodin Antonijević je naveo da je Dan muzeja žrtava genocida 22. aprila, pa je pojasnio zašto je ovaj datum važan.

"Inače, 22. aprila 1945. godine izvršen je proboj logoraša iz ustaškog logora smrti Jasenovac. Neki od logoraša su preživeli", rekao je Antonijević i naveo da je to dan otpora logoraša prema onima koji su ih zatočili u Jasenovcu.

Klub Književnka, Sećanje na žrtve Holokausta Foto: Nikola Tomić

On se zahvalio Udruženju književnika Srbije i njenom predsedniku Milošu Jankoviću na uspostavljenoj saradnji sa Muzejem književnika Srbije i na obeleževanja dana sećanja na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu.

Književnik Radomir Andrić se potom obratio prisutnima.

"Tema je sama po sebi bolna, ali suštinski je istinita. Ona nas opominje na to zlo koje je učinjeno u proteklim vremenima... Mnogo je nastradalo uopšte nevinih ljudi koji su se pobunili protiv zla...", rekao je književnik Andrić, koji je podsetio na zločine koje su se dešavali tokom Drugog svetskog rata.

Klub Književnka, Sećanje na žrtve Holokausta Foto: Nikola Tomić

Gavro Burazor, kustos- pripravnik iz Muzeja žrtava genocida podsetio je u svom govoru kako su nevine srpske žrtve stradale u tokom okupacije u Drugom svetskom ratu.

Klub Književnka, Sećanje na žrtve Holokausta Foto: Nikola Tomić

Književnica Milena Severović je u svom govoru navela da su njen pradeda Marko Manojlović i njegova ćerka Sofija stradali u Drugom svetskom ratu.

"Nažalost, ovaj drugi je rat je mene i moju porodicu zahvatio na području Koprivnice. Ja sam bila član Srpskog kulturnog društva "Prosveta" u Zagrebu, gde smo gledali i preživljavali i Bljesak i Oluju. I tada sam napisala pesmu "Jasenovac". Ponela sam danas jedan časopis, "Prosvjeta", gde je glavni urednik bio Milorad Novaković. Molili su me i profesor Pupovac i celo društvo da pristanem da mi objave pesmu "Jasenovac" pod mojim pravim imenom i prezimenom...", rekla je Milena Severović i pročitala svoju pesmu "Jasenovac".

Klub Književnka, Sećanje na žrtve Holokausta Foto: Nikola Tomić

Svoje pesme su i pročitali i Milko Grbović, Majo Danilović, kao i Vidak Maslovarić, koji je jednu svoju pesmi posveti baki, koja je stradala u Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA