Vreme čitanja: oko 2 min.

Sto godina od rođenja Vislave Šimborske: Ovo je godina slavne poljske nobelovke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više o pesnikinji prevođenoj na 40 jezika govorila je Biserka Rajčić, prevodilac i pisac, koja je slavnu pesnikinju i lično upoznala

  • 0
Vislava Šimborska Biserka Rajčić knjiga pesme poezija Foto-montaža: Telegraf.rs, Profimedia/Zuma Press/Damian Klamka

Poljski senat ovu godinu proglasio je godinom pesnikinje Vislave Šimborske (2. jul 1923. - 1. februar 2012.), dobitnice Nobelove nagrade za književnost. Ovo se večeras moglo čuti od ambasadora Poljske u Srbiji Rafala Perla, koji je bio gost na književnom salonu koji su organizovali "Kirka" i "Treći trg". 

Više o pesnikinji prevođenoj na 40 jezika moglo se čuti od Biserke Rajčić, prevodioca i pisca, koja je slavnu pesnikinju i lično upoznala.

Šimborska je Nobelovu nagradu doživela kao atak na privatnost, pa se mesec dana posle objavljivanja da je laureat nije znalo gde je. Nekolicina njenih prijatelja strahovala je da je čak izvršila samoubistvo. Dan uoči uručivanja Nobelove nagrade morali su vatrogasnim merdevinama da dođu do nje, koja je bila zatvorena u hotelskoj sobi. Izbegla je čak i obavezno književno veče uoči dodele nagrade. Novac koji je tada dobila predstavljao joj je neopisiv teret. Zato ga je trošila na druge.

Nije volela previše da se eksponira i fotografiše, a nije ni mnogo trošila na sebe. Zato je od 1996, kada je dobila Nobelovu nagradu za književnost, plaćala kiriju za Udruženje pisaca u Krakovu, a njen stan se izdaje kolegama pesnicima koji nemaju da plate. Svojim gostima organizovala je lutriju koju su izvlačili iz kaubojskog šešira. Imala je običaj da sa maskama, koje je kupovala u Veneciji, dočekuje goste. Pored kolaža volela je stare razgednice,  kao i “predmete koji ne služe ničemu” koje je sa svojim životnim saputnikom kupovala po buvljacima.

Vislava Šimborska je imala težak život. Kada je imala 12 godina umro joj je otac i ona je od 16 godine počela da radi. Srećom, uspela je da izbegne deportaciju u Nemačku i odlazak u logor.

Jedina zemlja gde se osećala prijatno bila je Italija, a velika želja, koja se nije ispunila, bila je poseta Americi. U goste je pozvao reditelj Vudi Alen, ali je veliki problem bio jezik, koji nije znala.

Izdala je relativno mali broj pesama, oko 250. Prvu pesmu je objavila 1945. godine.

Danas u Poljskoj postoje dve nagrade koje nose njeno ime, Šimborska - nagrada za poeziju i prozu.

Šimborskoj kao kultnom pesniku u Srbiji objavljene su sve pesničke zbirke i prilično obiman izbor feljtona iz četvorotomne “Neobavezne lektire”, uglavnom o istoriografskim knjigama koje je čitala i o kojima je pisala.

(Telegraf.rs)

Video: Rođendan Beogradskog dramskog pozorišta obeležila premijera predstave "Idiot"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA