Vreme čitanja: oko 2 min.

Objavljena zbirka izabranih kolumni Mire Furlan "Totalna rasprodaja"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavna glumica je kroz lični objektiv opisivala stvarnost u svim njenim detaljima, pa i onim najneprijatnijim, jasno sagledavajući rasulo savremenog sveta, kako u Americi, gde je od 1991. živela i radila, tako i na ovim prostorima

  • 1
Mira Furlan Mira Furlan / Foto: Profimedia/Zuma Press

Izdavačka kuća Booka krajem marta je objavila zbirku izabranih kolumni Mire Furlan "Totalna rasprodaja", koje je proslavljena glumica početkom milenijuma pisala za splitski Feral tribjun, saopštili su izdavači.

Slavna glumica je kroz lični objektiv opisivala stvarnost u svim njenim detaljima, pa i onim najneprijatnijim, jasno sagledavajući rasulo savremenog sveta, kako u Americi, gde je od 1991. živela i radila, tako i na ovim prostorima.

Od vlastitih, često vrlo privatnih i intimnih životnih situacija, Furlan spisateljski umešno uspeva da dođe do važnih univerzalnih tema.

Bilo da pripoveda o sebi ili o svojoj generaciji, o emigrantima, Holivudu ili prijateljima glumcima, Mira Furlan besprekorno pogađa srž problema.

Pored pronicljivih uvida, ona u duhovitim i britkim komentarima dozvoljava sebi i da ne razume stvarnost takvu kakva jeste i da se zgražava nad njom.

"Danas i ideje postoje samo ako se mogu rasprodati, i ništa više nema vrednost ukoliko nije na prodaju. Ja ne volim takav svet, u njemu nisam odrasla i on je za mene nov i u njemu se ne snalazim", izjavila je Furlan 2010. godine.

Furlan je "Totalnom rasprodajom" potvrdila spisateljski dar kojim emocije prenosi podjednako snažno kao što je to činila na pozornici i filmu, ostavivši pronicljivo, ironično i moćno svedočanstvo o svetu, aktuelno i danas, gotovo dve decenije kasnije.

Dugogodišnji glavni urednik Feral tribjuna Viktor Ivančić ocenio je da "pisana izrazito inteligentno i pronicljivo, ova je knjiga (i) svojevrsni čin otpora, ali takav pri kojem autorica - ne pristajući na status objekta, pa ni "objekta koji misli" - mnogo češće koristi upitnike nego uskličnike.

Dizajn korica za Bookino izdanje zbirke izabranih kolumni Mire Furlan uradila je Tamara Tasić.

Furlan je rođena u Zagrebu 1955.

Mira Furlan Foto: Profimedia/Backgrid USA

Sa 22 godine diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i ubrzo dobila stalni angažman u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Slavu je stekla ulogom Kate u seriji "Velo misto".

"Zlatnu arenu" za najbolju glumicu dobila je za uloge u filmovima "Kiklop" (1983) i "Lepota poroka" (1986).

Svetska javnost ju je upoznala u filmu Emira Kusturice "Otac na službenom putu".

Krajem 1991. sa suprugom, režiserom Goranom Gajićem, emigrira u SAD, gde se istakla ulogama u serijama "Vavilon 5" i "Izgubljeni".

Glumila je u brojnim američkim predstavama i filmovima, a od početka novog milenijuma i u filmovima i pozorištima u zemljama bivše Jugoslavije.

Preminula je u Los Anđelesu 2021.

Autorka je drame "Dok nas smrt ne razdvoji", kao i zbirke kolumni "Totalna rasprodaja", koju je prvobitno objavio Samizdat 2010. godine.

Njena autobiografija "Voli me više od svega na svijetu" objavljena je 2022.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karikaturista

    26. april 2023 | 06:32

    Vanserijska pamet i lepota. Neka te andjeli cuvaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA